Najnovije vesti

MERKELOVA OTVORILA DUŠU: I dalje sanjam o vožnji Transsibirskom železnicom kroz Rusiju ili vožnji kroz Stenovite planine u Americi
Foto: AP / Markus Schreiber

NEMAČKA KANCELARKA

MERKELOVA OTVORILA DUŠU: I dalje sanjam o vožnji Transsibirskom železnicom kroz Rusiju ili vožnji kroz Stenovite planine u Americi

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u intervjuu za časopis „DB-Mobil“ kompanije „Nemačke železnice“ da i dalje mašta da se kroz Rusiju vozi Transsibirskom železnicom.

„I dalje sanjam o vožnji Transsibirskom železnicom kroz Rusiju ili vožnji kroz Stenovite planine u Americi, ali za sada ništa nije isplanirano“, rekla je kancelarka.

Merkelova je takođe odgovorila na pitanje koje ciljeve želji da ostvari u preostalom vremenu na funkciji kancelarke.

Prema njenim rečima, pandemija je „pokazala da moramo da ulažemo više napora u digitalizaciju“. Takođe je primetila da je neophodno da se „ubrzaju“ veliki strateški projekti poput proizvodnje akumulatora u Nemačkoj, korišćenje vodonične energije, kao i „ozelenjavanje“ ekonomije.

„Bez takvih inovacija nećemo uspeti da zaustavimo klimatske promene i da pritom ostanemo ekonomski uspešni“, izjavila je kancelarka.

Odgovarajući na pitanje koja joj je odluka kao kancelarki bila najteža, Merkelova je rekla da je to borba protiv pandemije, nazivajući je „izazovom demokratije“.

„Činjenica da federacija i savezne države ograničavaju slobode zaštićene pravom jedna je od najtežih odluka tokom mog mandata. Ipak, ove odluke su u bukvalnom smislu bile neophodne“, zaključila je ona.

Ranije je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Merkelove u odeljku „Moj san“ bilo napisano „Putovanje Transsibirskom železnicom od Moskve do Vladivostoka“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja