NAUČNICI TVRDE: Velika Britanija mora da vakciniše 2 miliona građana nedeljno kako bi izbegla pojavu trećeg talasa pandemije
Foto: Profimedia/Robin Utrecht/Shutterstock Editorial

istraživanje

NAUČNICI TVRDE: Velika Britanija mora da vakciniše 2 miliona građana nedeljno kako bi izbegla pojavu trećeg talasa pandemije

Planeta -

Velika Britanija mora da vakciniše dva miliona građana nedeljno kako bi izbegla pojavu trećeg talasa pandemije, pokazuje istraživanje Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

Jedini način da se smanji pritisak na odeljenja intenzivne nege kakav je viđen tokom prvom talasa pandemije jeste uvođenje najstrožeg, četvrtog nivoa restrikcija širom Engleske, zatvaranje škola tokom januara i vakcinacija dva miliona građana nedeljno, navodi se u studiji.

Njeni autori upozoravaju da bi, usled izostanka vakcinacije u značajnom obimu, broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih pacijenata u 2021. godini mogao da bude veći nego u 2020. godini, prenosi Rojters.

Studija tek treba da prođe kroz proces recenzije.

Premijer Boris Džonson i njegovi naučni savetnici tvrde da se novi soj korona virusa ubrzano širi zemljom. Novi soj može da bude prenosiviji do 70 odsto, ali se ne smatra da je smrtonosniji niti da dovodi do težih oblika bolesti.

Pojava novog soja dovela je do uvođenja strožih mera na mešanje članova više domaćinstava u Londonu i jugostočnom delu Engleske, a takođe je odložila planove za ublažavanje mera tokom božićnih praznika širom zemlje.

Mediji su tokom vikenda preneli da bi imunizacija vakcinom koju su razvile kompanija "Astrazeneka" i Univerzitet u Oksfordu trebalo da počne 4. januara, kao i da se izdavanje dozvole za njenu upotrebu očekuje u narednim danima.

Ranije u toku ovog meseca Velika Britanija je postala prva zemlja na svetu u kojoj je otpočela vakcinacija protiv korona virusa vakcinom koju su razvile kompanije "Fajzer" i "Astrazeneka".

U Velikoj Britaniji je do sada potvrđeno preko 2,3 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je više od 71.000 pacijenata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track