SKUP ŽIVOT U TURISTIČKOM RAJU: Sve više stanovnika Havaja se seli sa magičnih ostrva! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

ko bi rekao

SKUP ŽIVOT U TURISTIČKOM RAJU: Sve više stanovnika Havaja se seli sa magičnih ostrva! (VIDEO)

Planeta -

Gotovo 9.000 ljudi napustilo je Havaje 2020. godine zbog visokih životnih troškova i boljih prilika za posao u drugim državama, pokazuju podaci američkog Popisnog biroa objavljeni u utorak, što je brojka gotovo dvostruka u odnosu na prethodnu godinu, izveštava Grasrut Institut Havaja.

"Ovo nije novi problem za našu državu", rekao je Keli'i Akina, predsednik i izvršni direktor Instituta . "Već neko vreme naše komšije, porodica i prijatelji se sele u države poput Ajdaha, Arizone, Nevade, Jute i Teksasa, koje imaju niže poreze i manje propisa, a stanovnicima nude više sloboda i mogućnosti.

"Kao što smo dokumentovali u našoj seriji" Zašto smo napustili Havaje ", rekao je," nema misterije o tome zašto se osećaju primoranima da odu: stvar je u visokim troškovima života države i boljim mogućnostima za posao u drugim državama. "

Neto pad stanovništva na Havajima bio je samo 4.721 u 2019. Na ostrvima američke države živi više od 1,4 miliona ljudi. Brojka za 2020. godinu jedna je od najviših stopa pada stanovništva u SAD.

Havaji, koji se u velikoj meri oslanjaju na turizam, zaključani su u martu zbog pandemije COVID-19. Stopa nezaposlenosti porasla je sa 2,7% na 22,3% za manje od dva meseca, prema Havajskom ministarstvu rada. Troškovi života na Havajima najveći su u zemlji sa indeksom 191,8, prema nedavnoj studiji Misurijskog ekonomskog istraživačko-informativnog centra.

Uprkos smanjenju broja stanovnika, ne očekuje se da će Havaji izgubiti mesto u parlamentu na prelaznim izborima 2022, objavio je Volstrit žurnal.

Kurir.rs/Newsmax.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track