BAJDENOVU KANDIDATKINJU ZA MINISTRA FINANSIJA MASNO PLAĆALE KORPORACIJE: Evo zašto je to problem za Dženet Jelen! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

bruka

BAJDENOVU KANDIDATKINJU ZA MINISTRA FINANSIJA MASNO PLAĆALE KORPORACIJE: Evo zašto je to problem za Dženet Jelen! (VIDEO)

Planeta -

U poslednje dve godine, kandidatrkinja za ministra finansija, Dženet Jelen, zaradila je više od 7,2 miliona dolara za držeći govore za velike kompanije sa Volstrita, uključujući Citi, Goldman Saks, Gugl, Siri Nešenal Bank, UBS, Sitadel LLC, Barkli, Kredit Svis, Salesforce i još mnoge druge.

Izveštaj i njenim finansijama je jedan od tri koja je Bajdenov tim podneo krajem 2020. godine, a koja bi mogla postati politički problematična sa levim krilom Demokratske stranke kada ročišta za potvrdu počnu u januaru. Zvaničnik Bajdenove tranzicije rekao je da su obrasce predali "sredinom nedelje" pre nego što je Ured za vladinu etiku objavio obrasce kasno u četvrtak, uoči Nove godine.

Jelen, bivša predsedavajuća Federalnih rezervi, donela je skoro milion dolara održavši devet govora samo Citiju. Zarađivala je više od 800.000 dolara razgovarajući sa Citadelom, hedž fondom koji je osnovao republikanski megadonor Ken Griffin. Takođe je razgovarala sa advokatskom i lobističkom firmom Pilsburi Vintrop Šou Pitman.

Pored Jelen, Antoni Blinken, Bajdenov kandidat za državnog sekretara, otkrio je klijente koje je savetovao putem VestEkec Advisors, konsultantske kuće koju je osnovao sa ostalim bivšim Obaminim bivšim ministrima. Među tim klijentima bili su investicioni gigant Blekstone, Benk of Amerika, Fejsbuk, Uber, Mekkinsi, japanski konglomerat SoftBank, farmaceutska kompanija Gilead, investiciona banka Lazard, Boing, AT&T, Kraljevska banka Kanade, LinkedIn i aukcijska kuća Sotbi.

Ovo je pokazalo listu klijenata kompanije VestEkec, koju je kompanija ranije odbila da objavi. VestEgzek je platio Blinkenu skoro 1,2 miliona dolara tokom protekle dve godine, prema prijavi, uz još oko 250.000 do 500.000 dolara za njegov rad ove godine.

Blinken je zaključio ugovor o prodaji svog udela u VestEkecu, koji se procenjuje na između 500.000 i milion dolara. Takođe, planira da proda svoj udeo u VestEkec Ventures, sestrinskoj kompaniji rizičnog kapitala, prema prijavi. Njegov ulog u VestEkec Ventures procenjuje se na između milion i pet miliona dolara.

Bajdenov izbor za direktora nacionalne obaveštajne službe, Ejvril Hejns, takođe je bila šefica i konsultant u kompaniji VestEkec. Hejnsova je prijavila 180.000 američkih dolara za "konsultantske takse" od Palantira, kompanije za rudarstvo podataka koja je imala vladine ugovore sa agencijama poput američke imigracije i carinske službe. Kompaniju sa sedištem u Silicijumskoj dolini osnovao je Peter Til, istaknuti pro-Trampov konzervativac u tehnološkom svetu.

Hainesova biografija na Institutu Brukings, gde je bila nerezidentna seniorka, pokazije da jeradila u Palantiru sve do ovog leta, kada je počela da savetuje Bajdenovu kampanju, prvo je izvestio The Intercept.

Zvaničnik u tranziciji rekao je da je Hejsova "bio prvenstveno usredsređen na [Palantirovu] raznolikost i napore za uključivanje, posebno na povećanje rodne raznolikosti" i da je "bila mentor nekim izuzetnim mladim ženama kompanije i predložila načine na koje bi kompanija mogla da promoviše različitost i inkluziju".

Jelenova korporativna zarada mogla bi stvoriti trnovite probleme. Zajedno sa obavezom da objavi te podatke, Jelen se obavezala da će se obratiti etičkim advokatima Trezora da bi "tražila pismeno ovlašćenje da lično i suštinski učestvuje u bilo kojoj konkretnoj stvari" koja uključuje firmu od koje je dobila nadoknadu u prethodnoj godini.

Na primer, Jelen je poslednji put prihvatila naknade za govor od Citi u oktobru 2020, na primer, što znači da će joj biti potrebno da se konsultuje sa etičkim pravnicima odeljenja do oktobra 2021

Iako je Jelen do danas uglavnom hvalila progresivce, milioni dolara prihoda od velikih banaka verovatno će stvoriti pitanja o tome koliko je bliska sa Volstritom. Hilari Klinton suočila se sa političkim povratkom levice tokom kampanje 2016. godine za novac zarađen od govora na Volstritu nakon što je napustila State Department.

Portparol senatorke Elizabet Voren , koja je kritikovala "pokretna vrata" između vladinih zvaničnika i korporacija, nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Ona je ranije izbor Jelen izvala izvanrednim Jelen.

Zvaničnik u tranziciji branio je Jelenine honorare za govor. "Pogledajte njen zapis o izvršenju - ovo nije neko ko izvlači udarce kada su u pitanju loši glumci ili loše ponašanje", rekao je zvaničnik. "Možete očekivati da će ona donijeti iste visoke etičke standarde i čvrstu filozofiju izvršenja u Trezor."

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track