BITKOIN RUŠI SVE REKORDE: Mnogi misle da će i zlato da istisne sa trona, ali evo koje su mane ove kriptovalute
Foto: EPA/ALEX HOFFORD

tržište

BITKOIN RUŠI SVE REKORDE: Mnogi misle da će i zlato da istisne sa trona, ali evo koje su mane ove kriptovalute

Planeta -

Bitkoin koji je prošle godine uzleteo, otvorio je 2021. godinu novim skokom – za samo nekoliko dana njegova vrednost skočila je za 20 odsto. Rasprave o tome da bi najpopularnija kriptovaluta mogla da istisne zlato kao zaštitnu aktivu u krizama neprestano se rasplamsavaju, a od kriptovalute se očekuju novi rekordi.

Postavlja se pitanje koliko će još dugo da raste vrednost bitkoina i gde je kraj tom rastu.

Bitkoin je od početka ove godine dostigao rekordnu vrednost i približava se vrednosti od 35.000 dolara. Tržišna kapitalizacija kriptovalute sada iznosi 640 milijardi dolara. Prema ovom pokazatelju, bitkoin je gotovo sustigao kompaniju „Tesla“ Ilona Maska, čija je kapitalizacija nešto veća - 670 milijardi dolara.

Nakon što se u martu 2020. bitkoin srušio zajedno sa ostalim aktivama, vrednost ove valute je skočila više od osam puta. Njegova vrednost je takođe više nego utrostručena od najnižih nivoa u septembru.

Šta pomaže novoj valuti da dostigne takve visine?

Ruski list „Vzgljad“ piše da je za sve kriv pad dolara do višegodišnjeg minimuma u odnosu na mnoge valute, uključujući evro ove nedelje. Štaviše, mnogi analitičari očekuju da će dolar 2021. godine oslabiti još više. Oni su uvereni da će SAD nastaviti da sipaju u kasu svetske ekonomije sve više dolara u vidu dodatnih mera ekonomske podrške američkom stanovništvu i biznisu u uslovima pandemije.

dolar, američki dolar
foto: Shutterstock

Koliko će pasti kurs dolara zavisi od toga koliko će se efikasno Amerika boriti protiv virusa korona uz pomoć vakcine, a svako odlaganje masovne vakcinacije dovešće do novih faza slabljenja dolara, piše list. Dolar će, kako se navodi u članku, oslabiti i američki Sistem saveznih rezervi koji će nastaviti da održava kamatne stope na niskom nivou još veoma dugo.

Direktor investicione kompanije „Morgan Creek Capital Management“ Mark Jusko rekao je u intervju za CNBC da sve to primorava investitore da osiguraju rizike od inflacije kupovinom bitkoina i zlata.

Neki analitičari predviđaju neverovatne vrednosti bitkoina.

Analitičari „Sitija“ ne isključuju mogućnost da bi vrednost bitkoina mogla da ponovi skok zlata iz 1970-tih godina i da već za godinu dana dostigne 318.000 dolara. Sa svoje strane, investicioni direktor „Guggenheim Investments“ predvideo je da bi na kraju vrednost bitkoina mogla da dostigne 400.000 dolara.

bitkoin
foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Bitkoin počeo da istiskuje zlato

Kada je došlo do otkrića u oblasti proizvodnje vakcina, vrednost zlata i srebra, kao zaštitnih aktiva, odmah je pala. Paradoksalno je to što je vrednost bitkoina svejedno nastavila da raste. Neki smatraju da bitkoin čak počinje da istiskuje zlato.

„Sve više investitora počinje da smatra bitkoin pouzdanim objektom investicija. Pored toga, čini se da bitkoin počinje da zamenjuje zlato kao sredstvo zaštite od raznoraznih rizika, poput dolarskog i inflacionog“, rekao je strateg „Dojče bank“ Džim Rid.

Međutim, analitičari „Goldman Saksa“ smatraju da bitkoin i zlato ipak nisu aktive koje bi mogle da zamene jedna drugu, jer ta kriptovaluta, prema njihovim rečima, neće lišiti zlato statusa glavnog spasioca od inflacije u kriznim vremenima.

bitkoin
foto: Profimedia

Istovremeno, „Vgljad“ je nabrojao „velike minuse“ bitkoina kojih se boje i institucionalni investitori i bogataši.

Pre svega, to je netransparentnost. Zatim list kao manu navodi i to da je reč o previše špekulativnoj aktivi, što znači – izuzetno rizičnoj. Rekordni rast može pratiti rekordni pad, što se se već dogodilo u istoriji bitkoina.

„Apsolutno može da se ispostavi da će za godinu dana vrednost bitkoina biti ista kao i sada. Uzlazni talas često prati dugotrajni pad. Postizanje novih istorijskih maksimuma i zadržavanje na tom nivou verovatno će pokrenuti ogroman talas zatvaranja trgovanja dugoročnih investitora. Investitori se veoma lako oduševe bitkoinom, ali istom brzinom se i razočaraju“, objasnio je vodeći analitičar kompanije „FxPro“ Aleksandar Kupcikevič.

Jedno od predviđanja u vezi sa bitkoinom je da će njegova vrednost rasti od 35.000 do 400.000 dolara. Međutim, problem je u tome što je verovatno da će njegova vrednost pasti sa 35.000 na najmanje 6.000 dolara, zaključuje list i dodaje da zlato ne očekuju takve oštre promene.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track