ŠTA KRIJU KINEZI? Ekipi naučnika SZO, koji je trebalo da utvrde poreklo korona virusa, nisu odobrene vize!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sumnjivo

ŠTA KRIJU KINEZI? Ekipi naučnika SZO, koji je trebalo da utvrde poreklo korona virusa, nisu odobrene vize!

Planeta -

Ekipa Svetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužene za istragu porekla pandemije covida-19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak čelnik UN-ove agencije Tedros Adhanom Gebrejsus i dodao da je "jako razočaran".

"Danas smo doznali da kineski zvaničnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu", rekao je on novinarima.

"Jako sam razočaran, jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u poslednji trenutak", dodao je u vrlo retkom oštrom tomu prema Pekingu.

"Kontaktirao sam s visokim kineskim dužnosnicima i ponovno sam jasno rekao da je ta misija prioritet za WHO i međunarodnu zajednicu", dodao je i rekao da "nestrpljivo čeka početak misije u najkraćem roku".

Šef za hitne zdravstvene slučajeve u SZO Majkl Rajan objasnio je da je reč o vizama.

"Nadamo se da se radi samo o logističkom i birokratskom problemu koji možemo brzo rešiti", rekao je i objasnio da se jedan od dvojice stručnjaka morao vratiti, a drugi čeka u trećoj zemlji.

Pre nešto više od godinu dana prvi slučajevi koronavirusa otkriveni su u području Vuhana, a deset eminentnih naučnika koje je odabrao SZO trebaju da idu u Kinu kako bi pokušali pronaći porekloo virusa, odnosno ustanoviti kako je prešao na čovjeka.

Međutim, ta poseta je krajnje osetljiva za kineske vlasti i one nastoje izbjeći bilo kakvu odgovornost za epidemiju koja je odnela više od 1,8 miliona života u svetu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja