ŽESTOKI KOMENTARI AMERIČKIH MEDIJA NAKON NEREDA U KONGRESU: Odmah skloniti Trampa, zabraniti mu da ikad više bude predsednik
Foto: AP/Jose Luis Magana

OŠTRO

ŽESTOKI KOMENTARI AMERIČKIH MEDIJA NAKON NEREDA U KONGRESU: Odmah skloniti Trampa, zabraniti mu da ikad više bude predsednik

Planeta -

Vodeći američki mediji jedinstveni su u oceni da predsednik Donald Tramp mora odmah biti uklonjen s dužnosti nakon nereda u Kongresu, za koje se veruje da ih je podstaknuo, odnosno da mu se ne sme dopustiti da odsluži poslednjih 14 dana mandata.

Najžešće komentare protiv Trampa donose dva najuticajnija lista koja i inače nisu sklona aktuelnom predsedniku - Vašington Post i Njujork Tajms.

"Predsednik nije sposoban za obavaljanje dužnosti narednih 14 dana. Svaka sekunda u kojoj zadrži velika ovlašćenja predsedništva predstavlja pretnju javnom redu i nacionalnoj bezbednosti", piše u komentaru Vašington Post.

Potpredsednik Majk Pens, dodaje se, koji je radi vlastite zaštite morao biti odveden iz Senata, trebao bi odmah okupiti vladu kako bi se pozvao na 25. amandman i da izajvi da Tramp nije u stanju da obavlja ovljašćenja i dužnosti. Kongres, koji bi morao podržati zahtev, trebao bi to da učini, stoji u komentaru.

"Pens bi trebao da služi sve do 20. januara dok ne bude inauguriran izabrani predsednik Džo Bajden", navodi Vašington Post.

Njujork Tajms donosi sličan komentar, navodeći da Kongres mora da reaguje istog dana.

"Donald Tramp je američki potpaljivač, čovek koji je upalio šibicu pod tkaninom naše ustavne republike. Dužnost Predstavničkog doma i Senata je da ponovo sazovu sednicu, ako je moguće isti dan, i da opozovu predsednika, da ga smene sa dužnosti i zabrane mu da ikad više obavlja tu dužnost", navodi se.

U komentaru ovog lista dodaje se da dopuštanje Trampu da odsluži svoj mandat, koliko god kratak bio, ugrožava sigurnost nacije i narušava njen ugled kao demokratije.

"Napad na Kongres bio je čin nasilne pobune koju je potpomogao nemoralni predsednik. Od trenutka kada je Tramp postao kandidat republikanaca 2015. godine bilo je očigledno ko je on i gde će, ako mu se pruži prilika, odvesti Ameriku. Bio je zloćudni narcis. Prevarant u svom poslu. Nasilnik u svojim vezama i demagog u svojoj politici", navodi kolumnista Njujork Tajmsa Bret Stivens u žestokom komentaru.

Mnogo blaži komentar donosi Vol Strit Džurnal koji, ipak, priznaje da su dešavanja od srede krajnja tačka i praktično kraj Trampovog mandata obeleženog populizmom.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track