HAOTIČNI PRIZORI IZ VAŠINGTONA KOJI SU ZAPREPASTILI SVET: Rulja jurišala na Kongres, policija potegla oružje, kongresmeni na podu
Foto: Profimedia/Stringer/Sputnik, EPA, Profimedia /Essdras M. Suarez/ZUMA Wire, AP/Jose Luis Magana

upad u kapitol

HAOTIČNI PRIZORI IZ VAŠINGTONA KOJI SU ZAPREPASTILI SVET: Rulja jurišala na Kongres, policija potegla oružje, kongresmeni na podu

Planeta -

Pristalice američkog predsednik Donalda Trampa upale su juče u zgradu Kongresa. Tom prilikom su se sukobili sa policijom, a svetski mediji prenose da su očigledno imali nameru da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na američkim predsendičkim izborima. Dramatične scene iz Vašingtona obišle su svet.

Upad je usledio nakon što je Tramp pozvao gomilu pristalica da marširaju na Kapitol i ponište njegov izborni poraz u novembru.

U tom momentu je u toku bila sednica oba doma američkog Kongresa, Senata i Predstavničkog doma, na kojoj je trebalo da budu potvrđeni glasovi Elektorskog koledža i pobeda demokrate Bajdena.

Vašington, Kongres, Kapitol, neredi
foto: EPA

Masa je uspela da probije policijske barikade i krenula je da juriša na Kapitol. Demonstranti su preplavili zgradu Kapitola, pa je obezbeđenje moralo da je zaključa. Svetski mediji prenose da su novinari i poslanici odmah evakuisani.

Četiri osobe su umrle, među kojima je i jedna žena koja je upucana nakon što je rulja upala u zgradu. Troje je umrlo usled "hitnog zdravstvenog stanja", rekao je šef vašingtonske policije.

Vašington, neredi, demonstracije, Kapitol Hil
foto: AP/Jose Luis Magana

Muškarac star 24 godine teško je povređen kada je pao sa skele postavljene na zgradi Kongresa SAD u Vašingtonu. On jpokušao da se popne na skelu visoku devet metara na zapadnoj strani zgrade Kongrese, preneo je CNN.

Kapitol, Kongres, Vašington, neredi
foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Policija je ispalila suzavac i evakuisala nekoliko okolnih zgrada.

Članovima Kongresa naloženo je da uzmu maske za gas ispod sedišta i da se pripreme da ih stave, prenosi Blic. Takođe, policajci na ulazu u salu Predstavničkog doma su potegli pištolje dok je masa pokušavala da uđe, a zatim su naložili prisutnima da zbog bezbednosti legnu na pod.

Vašington, Kongres, Kapitol, neredi
foto: EPA/JIM LO SCALZO

U neredima je povređeno 14 policajaca. Kako bi se situacija smirila, a neredi razbili morala je da reaguje i Nacionalna garda.

Kurir.rs/CNN

Foto: Profimedia/Stringer/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track