BOLSONARO O HAOSU U AMERICI: Nepoverenje u prebrojavanje glasova izazvalo napad, isto bi moglo da se dogodi i kod nas
Foto: EPA / CRISTOBAL HERRERA

predsednik brazila

BOLSONARO O HAOSU U AMERICI: Nepoverenje u prebrojavanje glasova izazvalo napad, isto bi moglo da se dogodi i kod nas

Planeta -

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je danas da je nepoverenje u prebrojavanje glasova na američkim izborima dovelo do napada rulje na Kongres i upozorio da bi isto moglo da se dogodi i u njegovoj zemlji.

On je ponovio tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari na glasanju 3. novembra i upozorio da se brazilskim sistemom elektronskog glasanja, koji je međunarodno pohvaljen zbog efikasnosti i brzine u brojanju glasačkih listića, može manipulisati, preneo je Rojters.

Bolsonaro se zalaže za povratak štampanih glasačkih listića na predsedničkim izborima u Brazilu koji će biti održani 2022. godine, a na kojima planira da zatraži drugi mandat.

"Šta se dogodilo na američkim izborima? U osnovi, šta je bio ... uzrok cele krize? Nedostatak poverenja u glasanje", rekao je Bolsonaro pristalicama ispred svoje rezidencije.

On je ne pružajući bilo kakve dokaze za takve tvrdnje, rekao da je bilo ljudi koji su glasali tri ili četiri puta, kao i da su preminuli glasali.

Bolsonaro je upozorio da ukoliko na izborima 2022. ne budu štampani glasački listići, Brazil će imati veće probleme nego SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track