NJUJORK TAJMS O NEREDIMA U VAŠINGTONU: Napad na Kapitol organizovan je na društvenim mrežama (VIDEO)
Foto: Profimedia

haos u sad

NJUJORK TAJMS O NEREDIMA U VAŠINGTONU: Napad na Kapitol organizovan je na društvenim mrežama (VIDEO)

Planeta -

Napad na Kapitol Hil organizovan je na društvenim mrežama nakon što je odlazeći američki predsednik Donald Tramp, oko 13 sati po lokalnom vremenu, pozvao svoje pristalice da marširaju do američkih institucija u Vašingtonu, piše Njujork Tajms.

Trampove pristalice poslale su stotine poruka kojima su pozivali na juriš na zgradu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država gde je trebalo da bude potvrđen novi američki predsednik Džozef Bajden.

Na društvenim mrežama koje koriste desničari, poput Gaba i Parlera, u komentarima su razmenjene uputstva kojim ulicama treba izbeći policiju i koje alate treba doneti kako bi se otvorila vrata.

Barem desetak ljudi objavilo je kako se oružje nosilo u dvorane Kongresa, piše Njujork Tajms.

Pozivi na nasilje nad članovima Kongresa i povrat zgrade Kapitol Hila kruže društvenim mrežama već mesecima, što ekstremni desničari rade očigledno svesni da uživaju Trampovu podršku, piše ovaj američki medij.

Pokreti poput Praud Bojsa su se otvoreno organizovali na društvenim mrežama i regrutovali druge za svoje ciljeve.

Danas je njihov internetski aktivizam prerastao u pravo nasilje, što je dovelo do toga da su se šetali po prostorijama Kongresa i da objavljivali svoje slavljeničke fotografije.

Tako su podsticali druge da im se pridruže.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track