ZA 24 SATA U AMERICI POTVRĐENO 283.204 NOVIH SLUČAJA KORONE! CDC poručuje: SAD nemaju domaći zarazniji soj virusa
Foto: EPA / Peter Foley

KOVID-19

ZA 24 SATA U AMERICI POTVRĐENO 283.204 NOVIH SLUČAJA KORONE! CDC poručuje: SAD nemaju domaći zarazniji soj virusa

Planeta -

U poslednja 24 sata u SAD je potvrđeno još 283.204 slučajeva korona virusa i 3.456 smrtnih ishoda među kovid pacijentima, navodi se u izveštaju Univerziteta Džon Hopkins.

Ukupan broj do danas potvrđenih slučajeva kovida-19 u SAD iznosi 21.862.773 i 368.773 smrtnih ishoda među pacijentima obolelim od ove bolesti, prenosi CNN.

U SAD je u toku masovna vakcinacija protiv korona virusa tokom koje je distribuirano najmanje 22.137.350 doza vakcine i imunizovano najmanje 6.688.231 građana Amerike, navodi se u izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

CDC: SAD nemaju domaći zarazniji soj virusa

Nema dokaza da u SAD postoji domaća varijanta korona virusa koja podstiče nedavno povećano širenje kovida, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Radna grupa za korona virus Bele kuće saopštila je prošle nedelje da možda postoji i američka varijanta koja je evoluirala u SAD, pored verzije iz Velike Britanije koja se već širi u američkim zajednicama, navodi Si-En-En.

Iz CDC međutim tvrde da za to još nema dokaza.

"Na osnovu naučnog razumevanja virusa, velika je verovatnoća da postoji mnogo varijanti koje se istovremeno razvijaju širom sveta", rekao je portparol CDC Si-En-Enu.

On je dodao da postoji velika mogućnost da ima različitih varijanti virusa i u SAD.

"Međutim, mogle bi da prođu nedelje ili meseci da se utvrdi da li postoji jedna varijanta virusa koja uzrokuje kovid-19 koji podstiče talas u Sjedinjenim Državama, sličan onom u Velikoj Britaniji", dodao je portparol.

Prema njegovim rečima, istraživači nadgledaju američke sojeve od početka pandemije, uključujući 5.700 uzoraka prikupljenih u novembru i decembru.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track