KURIR NA LICU MESTA: Kazahstanci izabrali parlament po novim pravilima
Foto: Kurir/Andrija Ivanović

glasanje

KURIR NA LICU MESTA: Kazahstanci izabrali parlament po novim pravilima

Planeta -

Stranka Nur otan, koju predvodi bivši predsednik Kazahstana Nursultan
Nazarbajev, ubedljivo je pobedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima

Stranka Nur otan, koju predvodi uticajni bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, osvojila je oko 72 odsto glasova na juče održanim izborima u Kazahstanu, inače prvim parlamentarnim izborima u svetu u 2021. godini, pokazali su sinoć prvi nezvanični rezultati.

Kazahstanci su birali donji dom parlamenta Mažilis i lokalne skupštine ili mešihate. Očekivano, potresa na političkoj sceni ove azijske zemlje sa nešto više od 18,2 miliona ljudi nije bilo jer je vladajuća stranka Nur otan prvog predsednika Nursultana Nazarbajeva, koji se formalno povukao s vlasti pre dve godine, bila veliki favorit.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev
Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajevfoto: Andrija Ivanović

Zanimljive brojke

107 članova ima Mažilis

10.061 glasačko mesto

7 odsto je cenzus za stranke

1.500 domaćih i stranih posmatrača

Nova pravila

Važno glasanje po novim pravilima i proporcionalnom izbornom sistemu održano je u uslovima pandemije, a reporter Kurira imao je ekskluzivnu priliku da poseti nekoliko glasačkih mesta, uključujući i ono na kojem je glasao predsednik zemlje Kasim Žomart Tokajev, koji je ujedno i visoki funkcioner Nur otana.

Glasački listić
Glasački listićfoto: Kurir/Andrija Ivanović

- Dalje reforme su već pripremljene. One ne smeju biti zaustavljene - rekao je Tokajev posle glasanja.

Na svako biračko mesto se, inače, ulazi tek posle merenja temperature, a zatim se i potpuno dezinfikuje. Kontrolori su od glasača razdvojeni staklom, a njihova mesta se čiste na svakih nekoliko minuta. Slična je situacija i sa paravanima iza kojih se glasa. Kako je temperatura u prestonici zemlje skočila sa minus 32 na minus 15, ulice ispred biračkih mesta bile su pune.

Kazahstanci nisu navikli da govore o tome za koga ili kako glasaju, pa je većina odbila da komentariše izbore, iako oni donose nova pravila i, kako u Nur otanu naglašavaju, dalju i kontrolisanu demokratizaciju države i društva. - Ovo je važan dan za nas i za našu zemlju. Na ovim izborima imamo nove ideje, to će uticati na budućnost našeg Kazahstana, na dalji razvoj - kaže za Kurir Kazmahmjutova, stanovnica Nur Sultana, koja je rano došla da glasa.

Pegla na poklon
Pegla na poklonfoto: Kurir/Andrija Ivanović

- Ovo je važan dan za nas i za našu zemlju. Na ovim izborima imamo nove ideje, to će uticati na budućnost našeg Kazahstana, na dalji razvoj - kaže za Kurir Kazmahmjutova, jedna od stanovnica Nur Sultana koja je rano došla da glasa.

Više opcija

Druga stanovnica prestonice Alina kaže da su izbori za Mažilis veoma važni. - U Mažilisu rade sve najbolje za nas. Ako postoje neki problemi, uvek možemo da odemo u Mažilis i ispričamo im šta nas muči, a oni će nam pomoći. Zato je za sve građane ovo veoma važno. Znamo da su se neka pravila promenila, o tome nas uvek obaveštavaju. Imaćemo više opcija, i to je veoma korisno za nas. Zadovoljna sam standardom i svake godine život je sve bolji - rekla je ona za Kurir.

Mažilis ima 107 članova, a 98 njih se bira na izborima, dok ostalih devet postavlja Skupština naroda Kazahstana, ustavno telo koje predstavlja različite etničke zajednice. Na glasanje je izašlo pet od šest registrovanih partija, a glasalo se na 10.061 glasačkom mestu. Cenzus za stranke je sedam odsto, a ove godine je prvi put postavljena i kvota da najmanje 30 odsto izabranih poslanika moraju biti žene i mladi.

Učesnici

Pet stranaka

Nur Otan

Narodna partija Kazahstana

Ak žal Demokratska partija

Aul Narodna demokratska patriotska partija

Adal

Propisi su tu da se poštuju
Propisi su tu da se poštujufoto: Kurir/Andrija Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track