FUTURISTIČKO ČUDO U SAUDIJSKOJ ARABIJI Princ Muhamed najavio Neom, megagrad bez kola i ulica, vredan 500 milijardi dolara (VIDEO)
Foto: Screenshot

bravo

FUTURISTIČKO ČUDO U SAUDIJSKOJ ARABIJI Princ Muhamed najavio Neom, megagrad bez kola i ulica, vredan 500 milijardi dolara (VIDEO)

Planeta -

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman otkrio je u nedelju planove za novi grad u megaprojektu Neom na obali Crvenog mora.

Pešački grad imaće milion stanovnika i biće dugačak 170 kilometara. Nastojaće da sačuva gotovo svu prirodu koja se nalazi na lokaciji koja se nalazi na severozapadu kraljevine.

Planovi za grad ne uključuju automobile ili ulice i "nultu emisiju ugljenika", rekao je princ Muhamed. Izgradnja će početi pre kraja marta.Princ Muhamed, koji je predsednik odbora kompanije Neom, rekao je da je „Linija“ dizajnirana da stanovnicima omogući „da ispune sve svoje dnevne potrebe u roku od pet minuta hoda“. Gradom se može putovati od kraja do kraja za 20 minuta, rekao je.

"Gradovi su mašinama, automobilima i fabrikama dali prednost ljudima ... Čak i u gradovima koji tvrde da su najnapredniji na svetu, ljudi provedu godine svog života putujući", rekao je princ Muhamed.

"Zašto bismo trebali prihvatiti gubljenje godina života na putovanje do posla? Zašto bismo žrtvovali prirodu radi razvoja?"

Saudijski prestolonaslednik je najavio je THE LINE, pojas od 170 kilometara hiperpovezanih budućih zajednica, bez automobila i puteva.

„Moramo transformisati koncept konvencionalnog grada u futuristički“, rekao je on.

Grad će se sto posto napajati obnovljivom energijom, a troškovi infrastrukture bili bi 30 posto jeftiniji u poređenju sa tradicionalnijim gradovima.

Princ Muhamed rekao je da će se više detalja o projektu otkriti naknadno. Saudijska agencija za štampu rekla je da će grad biti "pojas od 170 kilometara hiperpovezanih budućih zajednica" i da će imati "rešenja za ultrabrzi tranzit i autonomnu mobilnost".

"Sve osnovne svakodnevne usluge, poput škola, medicinskih klinika, zabavnih objekata, kao i zelene površine, biće na pet minuta hoda", izvestila je agencija.

Neom je vodeći projekat Saudijske Arabije nakon naftne diverzifikacije, poznat kao Vizija 2030, kojim se želi smanjiti oslanjanje zemlje na ugljovodonike. Nadgleda ga Fond za javne investicije i trebalo bi da otvori stotine hiljada radnih mesta i doprinese desetinama milijardi dolara BDP-u kraljevine.

Neom se prostire na 26.500 kvadratnih kilometara. Sadržiće gradove, luke i poslovne zone, istraživačke centre, sportska mesta, zabavne lokacije i turističke destinacije. Najveći deo gradnje obaviće se tokom naredne decenije, sa ciljem da do 2030. godine ugosti milion stanovnika.

Kurir.rs/National

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track