POČINJE MEGA SUĐENJE KOJE ĆE UZDRMATI ITALIJU: Na udaru moćna mafija, samo optužnicu su čitali tri sata! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

kriminal

POČINJE MEGA SUĐENJE KOJE ĆE UZDRMATI ITALIJU: Na udaru moćna mafija, samo optužnicu su čitali tri sata! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Stotine osumnjičenih članova najmoćnije italijanske mafijaške grupe suočiće se sa sudijom ove nedelje, u namenski preuređenoj sudnici koja se koristi za najveće 'maksi-suđenje' u zemlji u poslednje tri decenije.

Očekuje se da će postupak protiv zločinačkog sindikata Ndrangeta i njegovih saučesnika - koji uključuje političare, državne službenike, policiju i privrednike - trajati više od dve godine.

Ukupno će na suđenju učestvovati 355 optuženih, više od 900 svedoka tužilaštva i 400 advokata, kao i 58 državnih svedoka koji su spremni da prekrše svoju „omertu“ - kodeks ćutanja.

„Maksimalno suđenje“ održaće se u posebno opremljenoj zgradi u srcu teritorije „Ndrangeta“ u Kalabriji.

Suđenje koje počinje u sredu fokusirano je samo na porodicu Mancuzo i njene podružnice.

Trebalo je skoro tri sata da se pročitaju imena svakog optuženog na nedavnom ročištu - sa šefom Luiđijem Mankuzom 'Ujak' među mnoštvom nadimaka među kojima su bili 'Vuk', 'Debeli', 'Slatkiš', 'Blondi', 'Mali jarac'i' Vrištač 'koji su vodili postupke.

Nikola Grateri
Nikola Graterifoto: Profimedia

Država pokazuje snagu održavanjem suđenja u samom srcu teritorije 'Ndrangheta - sa bandom koja kontroliše tone kokaina koji se ulivaju u Evropu.

Da bi preuzeo bandu, najpoznatiji italijanski antimafijaški tužilac, Nikola Grateri, pojaviće se tom prilikom.

Grateri (62) je poslednjih 30 godina proveo živeći pod policijskom pratnjom, ali je kao dete igrao fudbal sa mnogim onima koje je već strpao u zatvor.

Sada se zarekao da će srušiti „ovu zagušujuću„ Ndrangetu, koja zaista oduzima dah i otkucaje srca ljudima “.

Jedino veće „maksi-suđenje“ u istoriji Italije bilo je njegovo prvo ikada 1986–87 u ​​Palermu protiv sicilijske Koza Nostre.

Na tom suđenju gomila je kasnije ubila 338 osoba, a tužioce Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Federiko Varese, profesor kriminologije na Univerzitetu Okford, rekao je: „Poenta je da postoji društvo izvan kriminalne organizacije koje se dogovara i pomaže.

"Očigledno je šokantno da imate kriminalnu grupu tako ukorenjenu na teritoriji da morate suditi stotinama ljudi", rekao je Varese.

„Ovo suđenje pokazuje koliko je Ndrangeta duboko ukorenjena u društvu “.

Iako će se suditi 355 okrivljenih, broj optuženih naduo je na više od 400 kada se uključe i oni koji su se odlučili za brza suđenja.

Među optuženima je i bivši parlamentarac Đankarlo Piteli, poznati advokat odbrane, mason i bivši senator iz stranke Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Negira optužbe da je bio posrednik između „Ndrangete“ i sveta politike, bankarstva i drugih moćnih institucija, uključujući sudove.

Većina optuženih uhapšena je u nizu pretresa pred zoru u decembru 2019. godine koji su se dogodili širom Italije, Nemačke, Švajcarske i Bugarske.

Navodi uključuju udruživanje mafije, ubistva i pokušaji ubistva, trgovinu drogom, iznudu, miting kredita, otkrivanje službene tajne, zloupotrebu položaja, posedovanje ukradene robe i pranje novca.

Među višestrukim ubistvima, od kojih neka potiču još iz 1996. godine, nalazi se i nestanak Filipa Đanđitana 2002. godine, koga je rođak ubio zbog njegove homoseksualnosti.

„Te stvari ne mogu postojati unutar„ Ndrangete “, rođak, koji je sada svedok države, rekao je da su mu to rekli šefovi.

Telo Đanđitana sahranjeno je na mestu gde je kasnije izgrađen put, rekao je svedok, prenose vesti.

„Maksi suđenja“ su kontroverzna, s obzirom na potrebu da se svakom osumnjičenom omogući pošteno saslušanje, a tužioci tvrde da je teško razdvojiti i procesuirati svako pojedinačno krivično delo.

Nikola Lo Torto, advokat odbrane, rekao je da je ulog za Graterija velik, jer „ako ne uspe da osudi mnogo ljudi, to će se smatrati neuspehom“.

Međutim, Okfordov Varese rekao je da čak i ako suđenje bude uspešno, „Ndrangeta“ neće biti eliminisane jer će se „samo reprodukovati“.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja