IZRAELSKA TRKA PROTIV KORONE: Ubrzana vakcinacija, ali je novozaraženih skoro 10.000
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

pandemija

IZRAELSKA TRKA PROTIV KORONE: Ubrzana vakcinacija, ali je novozaraženih skoro 10.000

Planeta -

Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo je jutros da je za prethodna 24 sata zabeleženo 9.589 novih slučajeva infekcije korona virusom, tako da je broj ukupno inficiranih od početka pandemije premašio pola miliona, a preminule su 3.704 osobe.

U međuvremenu je takozvani britanski soj korona virusa nastavio da se širi i procenjuje se da se njime zaražava oko 2.000 ljudi dnevno u Izraelu, te Ministarstvo zdravlja navodno razmatra da smanji vreme kontakta sa zaraženom osobom za odlazak u izolaciju, navode izraelski mediji.

Zbog tog soja, za koji se veruje da je jako zarazan, a otkriven je u Velikoj Britaniji, izraelski zdravstveni zvaničnici razmatraju zahtev za izolaciju za svakog ko provede pet do deset minuta sa potvrđeno inficiranom osobom, umesto dosadašnjih 15 minuta, javio je izraelski vojni radio.

Medicinski centar Šeba je već odlučio odvojeno da će pet minuta kontakta sa nosiocem zahtevati izolaciju.

Broj zaraženih u Izraelu raste naglo u vreme masovne vakcinacije protiv kovida-19.

Već 1.854.055 Izraelaca je primilo prvu dozu, što je najveća stopa vakcinacije u svetu, a do kraja marta u Izraelu će se vakcinisati 5,2 od 9,3 miliona stanovnika, sudeći po planu Ministarstva zdravlja.

Na osnovu ugovora postignutog sa farmaceutskom kompanijom Fajzer svake nedelje će u Izrael stizati hiljade doza vakcina, što će omogućiti da još 1,3 miliona Izraelaca primi prvu dozu vakcine ovog meseca, a 1,8 miliona drugu i da u februaru počne i vakcinacija 40-godišnjaka.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kome se sudi za korupciju, fokusirao je izbornu kampanju pred parlamentarne izbore 23. marta na uspešnu vakcinaciju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track