Najnovije vesti

NAJVIŠI VOJNI ZVANIČNICI SAD OSUDILI NAPAD NA KAPITOL: Sloboda govora i okupljanja ne daju nikome pravo da poseže za nasiljem
Foto: Profimedia

oštro o neredima

NAJVIŠI VOJNI ZVANIČNICI SAD OSUDILI NAPAD NA KAPITOL: Sloboda govora i okupljanja ne daju nikome pravo da poseže za nasiljem

Planeta

General Mark Mili i celokupni Združeni štab SAD, koji čine načelnici generalštabova svih vojnih grana, izdali su saopštenje u kojem osuđuju napad na Kapitol hil i podsećaju pripadnike vojske na njihovu obavezu da podrže i brane Ustav i odbace ekstremizam.

"Bili smo svedoci akcija unutar zgrade Kongresa koje nisu bile u skladu sa vladavinom zakona. Prava slobode govora i okupljanja ne daju nikome pravo da poseže za nasiljem, pobunom i ustankom", kaže se u saopštenju, prenosi CNN.

Kako je CNN prethodno izvestio, izjava se smatra značajnim korakom jer su vojni komandanti nastojali da se klone svega što bi moglo imati politički prizvuk, a sada su smatrali da je važno dati izjavu s obzirom na ozbiljnost događaja oko inauguracije novog predsednika Džoa Bajdena.

"Kao pripadnici službe, moramo oličavati otelotvorene vrednosti i ideale zemlje. Podržavamo i branimo Ustav. Bilo koji postupak kojim se remeti ustavni proces nije samo protiv naše tradicije, vrednosti i zakletve; to je protiv zakona", navodi se u izjavi.

Pored toga, u izjavi se pominje potvrđivanje izbora od strane Kongresa i kaže se da će "izabrani predsednik Bajden biti inaugurisan i postaće naš 46. vrhovni komandant".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...