Najnovije vesti

ZA 7 DANA SKORO 5 MILIONA NOVOZARAŽENIH U SVETU! SZO PORUČUJE: Nije potvrđeno da vakcine ne deluju na novi soj korona virusa!
Foto: Profimedia/Duilio Piaggesi/IPA/Sipa Press

PANDEMIJA

ZA 7 DANA SKORO 5 MILIONA NOVOZARAŽENIH U SVETU! SZO PORUČUJE: Nije potvrđeno da vakcine ne deluju na novi soj korona virusa!

Planeta

Nije potvrđeno da postojeće vakcine ne deluju na novi soj COVID 19, koji je otkriven u Britaniji, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja da proučava ova pitanje, izjavila je danas za TAS S predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnović.

"Velika Britanija je izvestila da je novi soj zarazniji, ali zasad nema informacija da izaziva teži oblik bolesti ili da su vakcine razvijene protiv njega manje efikasne", rekla je zvaničnica SZO.

Ona je objasnila da je trenutno novi soj virusa zastupljen sa 14 mutacija od kojih neke mogu uticati na stepen zaraznosti virusa, odnosno na njegovu sposobnost prenošenja sa bolesne na zdravu osobu ili na ozbiljnost bolesti.

Izveštaji o britanskom soju COVID 19 pojavili su se sredinom decembra. a britanski državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu Met Hankok rekao je tada da su britanski naučnici identifikovali novi soj koronavirusa koji bi mogao biti kriv za visoku stopu zaraze u jugoistočnoj Engleskoj.

Rusija je 22. decembra privremeno obustavila vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novotkrivenog soja Covid 19, navodi agencija.

BROJ OBOLELIH PORASTAO ZA SKORO 5 MILIONA ZA 7 DANA

Broj obolelih od korona virusa širom sveta porastao je tokom protekle nedelje za skoro 5 miliona, što je rekordan broj za nedelju dana od početka pandemije, saoštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Kako je precizirano, u nedelji od 4. do 10. januara širom sveta je registrovano 4.953.758 novoh slučajeva, a preminulo je 85.436 osoba.

Prethodni rekord za sedam dana zabeležen je u nedelji od 14. do 20. decembrea i iznosio je 4.612.790, prenosi Tas s.

Porasla je i incidencija zaražavanja na 20 odsto, ali i procenat smrtnih slučajeva za 11 odsto.

U toku prošle nedelje u Severnoj i Južnoj Americi zabeležen je najveći broj novozaraženih, 2,5 miliona, a preminulo je 38.000 ljudi.

Evropa je zabeležila 1,8 miliona novih slučajeva i 36.000 preminulih.

Kada je reč o pojedinačnim državama, najveći proast je zabeležen u SAD gde je u toku prošle nedelje registrovano 1,7 miliona novih slučajeva.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...