PREDSTAVNIČKI DOM OPOZVAO TRAMPA! Najmanje 10 republikanaca preletelo, sledi glasanje u Senatu
Foto: EPA/Profimedia

opasno

PREDSTAVNIČKI DOM OPOZVAO TRAMPA! Najmanje 10 republikanaca preletelo, sledi glasanje u Senatu

Planeta -

Donji dom američkog Kongresa započeo je danas raspravu o opozivu predsednika Donalda Trampa, već drugom u njegovom mandatu, nakon što su ga mediji i brojni poslanici optužili za podstrekivanje na nasilni napad na Kapitol, zgradu Kongresa, koji se dogodio pre nedelju dana.

- Predstavnički dom je izglasao opoziv američkog predsednika sa 232 glasa prema 197.

Tramp je ovim postao prvi američki predsednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Predstavničkog doma.

Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za opoziv su potrebne dve trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trampa da smatra krivim. Senat je na pauzi koja će trajati do 19. januara, prethodno su javili mediji.

- Počelo je glasanje o opozivu Donalda Trampa

Predstavnički dom počeo je s glasanjem o opozivu Donalda Trampa. Najmanje 10 republikanaca je glasalo za opoziv.

- Republikanci traže ostavku Liz Čejni jer je za opoziv

Uticajnu zastupnicu iz redova republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa i predsedavajuću poslaničkim klubom republikanaca u donjem domu, Elizabet Čejni, njene kolege republikanski zakonodavci pozvali su da podnese ostavku zbog toga što podržava Trampov opoziv.

Čejnijeva, ćerka nekadašnjeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, izjavila je da je glasanje o opozivu predsednika Trampa pitanje savesti.

"Nikuda je ne idem. Ovo je glasanje po savesti, a u našem poslaničkom klubu ima ljudi sa različitim stavovima o tom pitanju. Naša nacija je suočena sa ustavnom krizom bez presedana od Građanskog rata. Na to se moramo fokusirati i u tom smeru moraju biti usmereni naši napori", izjavila je Čejnijeva.

Liz Čejni, Elizabet Čejni
foto: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Ona je ocenila da do sada "nikada nije bilo veće izdaje predsedničke funkcije i zakletve na američkom Ustavu od strane nekog predsednika SAD", preneo CNN.

Trampov odani saborac i saradnik u Predstavničkom domu, zakonodavac Džim Džordan, poručio je da bi Čejnijeva trebalo da bude smenjena sa svojih funkcija.

- Pompeo: Tramp bi trebalo da dobije Nobela za mir

Odlazeći američki državni sekretar Majkl Pompeo ocenio je da bi Tramp trebalo da dobije Nobelovu nagradu za mir jer je promovisao arapsko-izraelski mir.

Pompeo je to predložio na Tviteru dok je Predstavnički dom Kongresa raspravljao o Trampovom opozivu.

- Republikanac Njuhaus: Nema opravdanja za Trampa, glasaću za smenu

Član Republikanske stranke Den Njuhaus je tokom debate o opozivu najavio da će glasati za opoziv jer tvrdi da nema opravdanja za postupke predsednika Trampa.

"Ostali, među kojima sam i ja, odgovorni smo jer nismo ranije progovorili, pre nego što je predsednik obmanuo i zapalio nasilnu rulju", rekao je Njuhaus, preneo CNN. On je ocenio da Tramp nije učinio ništa da spreči pobunu.

- Tramp: Molim vas bez nasilja

Tramp je u najnovijem obraćanju naciji preko kanala Foks njuz rekao da ne stoji iza napada na Kongres i pritom je pozvao Amerikance da smire strasti.

"U svetlu izveštaja o novim demonstracijama, molim vas da ne bude nikakvog nasilja, nikakvog kršenja zakona, ni vandalizma bilo koje vrste. To je nešto za šta se nikada nisam zalagao, a ni Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u smirivanju strasti i tenzija. Hvala vam", rekao je Tramp.

- Mič Mekonel: nema zakazivanja hitne sednice

Lideri Republikanske partije u Senatu razmišljaju da proceduru o opozivu Trampa počnu najranije u petak, ukoliko Predstavnički dom večeras odobri opoziv i prosledi ga u Senat, navodi izvor Rojtersa.

S obzirom na to da je redovna sednica Senata najavljena za naredni utorak, 19. januara, Mič Mekonel, lider republikanaca u Senatu, ranije je rekao da smatra da ne može da pomeri sednicu za ranije, osim ukoliko svih 100 senatora ne pristane na promenu.

- Republikanac u Kongresu: Već smo radili ovo i nije uspelo, razbili smo naciju

Jef Van Dru, republikanac iz Nju Džersija, rekao je da će opoziv predsednika "slomiti" zemlju.

"Bili smo ovde i pre. Već smo ovo radili i nije uspelo. Razbili smo našu naciju, a Kongres mora biti lepak od kojeg počinje ujedinjenje svih" rekao je.

- Otkazane rezervacije turistima 7 dana pre Bajdenove zakletve

Buking kompanija "Airbnb" blokiraće ili otkazati sve rezervacije za smeštaj u američkoj prestonici nedelju dana uoči inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Ova odluka odgovor je na brojne apele lokalnih, državnih i federalnih zvaničnika upućene turistima i poslovnim ljudima da ne putuju u Vašington uoči predsedničke inauguracije.

Vašington, Kapitol Hil, Kongres
foto: EPA/SHAWN THEW

- Pelosi: Tramp je opasnost za naciju koju svi volimo

Nenci Pelosi započela je dvosatnu raspravu o članku o opozivu protiv Donalda Trampa.

Počela je svoj govor citirajući Abrahama Linkolna pa je utvrdila da Tramp mora biti smenjen jer predstavlja očitu pretnju nacionalnoj bezbednosti.

"Mora da ide. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo", rekla je.

- Završeno prvo proceduralno glasanje u Predstavničkom domu

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je prvim proceduralnim glasanjem prihvatio član o opozivu predsednika Donalda Trampa. Sada je na redu drugo proceduralno glasanje o rezoluciji o opozivu.

Kongres, Predstavnički dom, Donji dom, glasanje, impičment
foto: EPA / US House of Representatives

- Bez političkih reklama na Guglu do inuaguracije

Kompanija Alfabet Gugl će pauzirati sve političke reklame na svojoj platformi počev od 14. januara, a nakon prošlonedeljnih nereda u zgradi Kongresa. Gugl planira da održi ovo pravilo najmanje do 21. januara, što će biti dan nakon inauguracije novog američkog predsednika, objavio je Rojters.

Fejsbuk je takođe stopirao političke reklame posle predsedničkih izbora 3. novembra, a pustio ih je na kratko neposredno uoči izbora za Senat u državi Džordžiji.

Kapitol, Nacionalna garda, Kongres, Vašington
foto: EPA / Jim Lo Scalzo

- Republikanska kongresmenka Mejs: Nasilja ima na obe strane

Republikanska kongresmenka iz Južne Karoline Nensi Mejs koja je danas učestvovala u debati o opozivu Trampa izjavila je da nasilja ima na obe strane.

"Uvek je vreme da se učini ono što je ispravno", navela je Mejsova citirajući Martina Lutera Kinga mlađeg.

Nensi Mejs
foto: Profimedia / US House TV

Ako je Kongres ozbiljan u vezi podela, onda obe strane moraju da shvate da, pod broj jedan, naše reči imaju posledice, rekla je ona i dodala da postoji nasilje na obe strane i da su svi tome doprineli. Ona je pozvala kongresmene da priznaju da postoji problem te da prestanu da budu deo problema.

- CNN: Trampov zet blokirao otvaranje novih naloga na mrežama

Trampov zet Džared Kušner intervenisao je kada su drugi zvanicnici pokušali da obnove prisustvo predsednika Trampa na društvenim mrežama na sajtovima koji su često utocište ekstremista, kao što je sajt Gab, a nakon što mu je obrisan nalog na nekoliko glavnih platformi na društvenim mrežama.

Džared Kušner, Ivanka Tramp
foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

Prema rečima spoljnog savetnika i zvanicnika administracije, Kušner i zamenik šefa kabineta Den Šavino blokirali su napore određenih pomagača, uključujući šefa osoblja Džonija Mekintija da predsednika nađu na drugim platformama društvenih mreža, preneo je CNN. Ti zvanicnici su u pocžčetku pokušali da koriste druge naloge na Tviteru, pa i one koje vode zvaničnici kampanje, da bi davali komentare u Trampovo ime.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev CNN za komentar.

- Njujork poništava ugovore sa Trampom

Grad Njujork će poništiti ugovore sa Organizacijom Tramp koji joj godišnje donose 17 miliona dolara, izjavio je danas gradonačelnik Bil de Blazio optužujući predsednika Trampa da je podsticao masu na nedavni upad u komples američkog Kongresa.

"Ako se kompanija i njeno rukovodstvo bave kriminalom, imamo pravo da poništimo ugovor", rekao je de Blazio za MSNBC. On je dodao da je podsticanje na pobunu protiv američke vlade očigledna kiminalna aktivnost, prenosi Rojters.

"Prema tome, Njujork ne želi da ima išta više sa Trampovom organizacijom", rekao je De Blazio.

- U Kapitolu kao u vojnoj bazi, 1. put posle Građanskog rata

Atmosferu u kojoj se odvija pokušaj Trampovog razrešenja najbolje opisuju hodnici Kapitola koji su preplavljeni naoružanim pripadnicima Nacionalne garde. Fotografije ilustruju napetosti i podeljenosti u SAD koje vladaju. Više o ovome pročitejte OVDE.

Kapitol, Vašington, Kongres, Nacionalna garda
foto: EPA / Michael Reynolds, Profimedia / SAUL LOEB/ AFP

- Preletači među republikancima

Za razliku od prvog pokušaj opoziva, najnoviji opoziv podržali su neki republikanci, od kojih su se mnogi plašili za sopstveni život kada je rulja provalila u američko zakonodavno telo.

Očekuje se da će između 10 i 20 republikanaca podržati novi opoziv predsednika, među njima i treća najmoćnija poslanica desnice u Donjem domu, Liz Čejni, ćerka bivšeg republikanskog potpredsednika u mandatu Džordža V. Buša.

Nacionalna garda, Vašington, Kongres, Kapitol hil
foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Čejni se našla lično prozvanom kada ju je Tramp imenovao na mitingu pre racije na Kapitolu kao primer poslanika kojih "treba da bude manje". Nakon smirivanja nereda, ona je među prvima i najglasnijom osudila Trampovo ponašanje. Još najmanje četvorica republikanaca već su javno najavili da će stati na stranu demokrata na današnjem glasanju, ali biće ih verovatno još.

- Demokrate ubeđene da imaju većinu

Demokrate su danas uverene da će ponovo imati potrebnu većinu da glasaju o opozivu u Donjem domu, ali taj ključni korak za zbacivanje predsednika - suđenje i osuđujuća presuda u Senatu, Donji dom - ostaje pod znakom pitanja. Senatski republički vođa većine Mič Mekonel jasno je stavio do znanja da Senat ne može primiti odluku donjeg doma i tako započeti svoj deo procesa dok je u zvaničnoj pauzi, koja traje do 19. januara.

Nacionalna garda, Vašington, Kongres, Kapitol hil, Nensi Pelosi
foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Proces opoziva u Senatu mogao bi započeti najranije 20. januara u 13 sati - sat vremena nakon što će izabrani predsednik Džo Bajden položiti zakletvu i stupiti na dužnost.

Po nekima bi takav proces imao svoju svrhu, jer bi nakon presude bivši predsednik Tramp izgubio pravo na beneficije na račun poreskih obveznika - kancelarije, penzije, putne troškove i doživotne zaštite tajne službe. Još važnije bi bilo da bi Tramp mogao biti diskvalifikovan tako da više nikada neće moći da se kandiduje.

Drugo ključno pitanje je da li će dovoljan broj desničarskih senatora biti voljan da osudi predsednika kome su do juče bili apsolutno odani. Za osudu i uklanjanje u Senatu potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 17 republikanaca moralo da javno osudi Trampa.

Donald Tramp
foto: Profimdia / SAUL LOEB / AFP

Za sada su uklanjanje javno podržala dva republikanska senatora - Pet Tumi, koji predstavlja Pensilvaniju, i Liza Murkovski, koja predstavlja Aljasku. Senator iz Jute Mit Romni, jedini republikanac koji je glasao za opoziv Trampa u prethodnom suđenju, nagovestio je da bi bio voljan da to učini ponovo.

Odlučujući faktor biće stav Miča Mekonela, koji je kao vođa većine bio ključna ličnost u blokiranju niza inicijativa predsednika Baraka Obame. Otkako je Tramp izgubio većinu u Donjem domu, Mekonel je ponovo bio presudan u zaustavljanju demokratskih inicijativa, čuvajući sliku jedinstva sopstvene stranke izbegavajući stavljanje na dnevni red glasova oko kojih bi republikanci mogli biti podeljeni.

Mič Mekonel
foto: EPA

Posle pretresa na Kapitolu prošle nedelje, čak se i Mekonel zasitio Trampa. Čak i pre nereda, osudio je pokušaje dvojice republikanskih senatora da dovedu u pitanje izborne rezultate, a nakon provale na Kapitol bio je besan. Iako se borio protiv suđenja u Senatu za prethodne procedure opoziva, ovog puta nije rekao ni reč protiv same procedure.

Pozivajući se na ljude bliske Mekonelu, Njujork Tajms piše da je republikanski veteran zaključio da je Tramp zaista počinio zločine za koje se tereti i da bi njegov opoziv olakšao brisanje Trampa i njegovog nasleđa iz stranke.

Mekonel, kako se izveštava, nije razgovarao sa Trampom otkako su republikanci izgubili dva mesta - a samim tim i većinu u Senatu - u drugom krugu izbora u Džordžiji. Njegova mlaka podrška sopstvenim kandidatima i skup koji je više govorio o tome kako je opljačkan na izborima i kako je glas namešten, verovao je Mekonel, pomogao je demokratama da sruše republikansko uporište koje demokrate nije poslalo u Senat više od dve decenije.

1 / 6 Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sve više vodećih članova, koji su prihvatili prošlogodišnji poraz i gledaju u budućnost, na izborima 2022. godine, kada će 34 člana Senata i svih 435 mesta u Donjem domu biti ponovo izabrano, smatra da je postalo opasno da se stranka veže za Trampa. Ako Tramp i dalje bude značajan faktor u stranci u to vreme, određeni broj uticajnih republikanaca privatno strahuje da bi to moglo značajno oštetiti njihove šanse.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da sve manje republikanskih glasača podržava Trampove planove da se ponovo kandiduje 2024. Samo 40 odsto republikanaca i neodlučnih glasača glasalo bi za Trampa na republikanskom izboru 2024, pokazala je anketa Morning Consulta sprovedena za Politiko. U novembru je ta cifra iznosila 53%. Čak 55% svih glasača smatra da bi Tramp trebalo da podnese ostavku, a 54% da Senat treba da osudi predsednika.

Lider demokrata u Senatu - uskoro vođa većine - Čak Šumer pozvao je juče Mekonela da zajedno iskoriste svoja vanredna ovlašćenja i sazovu raniju sednicu Senata, kako bi suđenje započelo što pre. Odgovor će dobiti čim iskusni republikanac odluči šta je najbolje za njegovu stranku.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track