Najnovije vesti

LIDER REPUBLIKANSKE VEĆINE U SENATU PORUČIO: Opoziv Trampa neće početi pre Bajdenove inauguracije 20. januara
Foto: EPA / Samuel Corum / POOL

Mič Mekonel

LIDER REPUBLIKANSKE VEĆINE U SENATU PORUČIO: Opoziv Trampa neće početi pre Bajdenove inauguracije 20. januara

Planeta

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je danas da opoziv Donalda Trampa u Senatu neće početi najranije do sledeće nedelje, čime je formalno odbio pozive demokrata da sazove sednicu Senata ove nedelje.

"Predstavnički dom je glasao da opozove predsednika. Međutim, proces opoziva u Senatu će početi na našoj redovnoj sednici (zakazanoj za sledeći utorak) nakon što primimo dopis iz Doma", rekao je Mekonel, a preneo list Hil.

On je dodao da "prosto, ne postoji šansa da dođe do "fer ili ozbiljnog procesa" pre nego što Džo Bajden ne položi zakletvu 20. januara.

"Ovo nije moja odluka, već činjenica. I izabrani predsednik je rekao da je njegova inauguracija najbrži putu za bilo koju promenu", dodao je Mekonel.

Redovna sednica Senata na kojoj može da počne debata o opozivu Trampa je zakazana za 19. januar, a prema memorandumu koji je pokazao Mekonel, Senat bi mogao da počne da razmatra opoziv Trampa najranije u 13 časova 20. januara, kada će Bajden već postati predsednik, ili 21. januara.

Za opoziv Trampa, osim Predstavničkog doma koji je sinoć izglasao smenu, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji sačinjava 100 senatora, što znači da bi demokratama bilo potrebno 67 glasova "za".

Nijedan republikanski senator zasad nije otvoreno rekao da bi glasao za opoziv Trampa, međutim, ima republikanaca u Senatu koji su otvoreni za razgovor o impičmentu.

Impičment je moguć i kad Trampu istekne mandat, a ako demokrate, koje će u novom sazivu imati 50 senatora, pridobiju još 17 glasova iz redova republikanaca, taj opoziv bi značio da se Trampu zabranjuje da se više ikada bavi politikom ili da bude na čelu neke državne ustanove.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...