ITALIJA JE UDARILA NA MOĆNU MAFIJU: Najveću pomoć ima od jednog pokajnika koji sada razotkriva opasnu hobotnicu! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

opasno

ITALIJA JE UDARILA NA MOĆNU MAFIJU: Najveću pomoć ima od jednog pokajnika koji sada razotkriva opasnu hobotnicu! (VIDEO)

Planeta -

Italijansko pravosuđe želi mamutskim suđenjem Ndrangeti da učini veliki korak u borbi protiv mafije. U tome pomaže jedan bivši mafijaš: Luiđi Bonaventura se bori protiv uticaja klanova.

49-godišnjak ne želi da kaže odakle je. Samo da je nekoliko sati putovao vozom. Sad sedi u praznom restoranu u centru Bolonje.

Gde obično boravi Luiđi Bonaventura, to ne bi trebao niko da zna. On je pre 13 godina napustio svoju kriminalnu porodicu i od tada je pomogao da stotine mafijaša završe iza rešetaka. Zato mu je život u opasnosti. Nervozan je, ali se vremenom malo opušta. Iscrpljen je od putovanja, kaže. Bonaventura uzdiše i uzima bocu s vodom. Kad se pribrao i počeo da govori, skoro da ga nije bilo moguće zaustaviti. Priča o svom životu koji je pun strave i užasa, koji ga prati i noću u snovima. "Sledećeg jutra sam ustao i rekao sebi: moram se boriti kako bih postao bolji."

Presudan za njegovu borbu mogao bi postati početak mamutskog suđenja pripadnicima Ndrangete, kalabrijske mafije, kojoj je Luiđi Bonaventura pripadao više od polovine svoga života. U Lamezia Termeu, gradu u regionu Kalabrija na jugu Italije, u iduće dve godine bi stotine optuženika trebalo da budu izvedene pred sud. Među njima su advokati, političari, preduzetnici. Mafijaši i njihovi pomagači. Bonaventura poznaje mnoge od njih iz vremena kad je i sam bio mafijaš i na suđenju će se pojaviti kao svedok.

Ndrangeta se smatra posebno opasnom i teško je nadzirati. Za to postoji jedan razlog, objašnjava ovaj bivši mafijaš. Članovi mogu slobodno da se kreću u senci i zato je tako teško zaustaviti ih.

Ndrangeta manje funkcioniše kao organizacija, a više kao mreža pojedinačnih porodičnih klanova, koji se delimično bore i međusobno, a koji žive prema sopstvenim društvenim pravilima. Njihovi kriminalni poslovi sežu daleko izvan Kalabrije.

Ranije su novac zarađivali, između ostalog, otmicama, danas je njihovo delovanje manje upadljivo. Na provredno jačem severu Italije Ndrangeta puno zarađuje na poslovima koje dodeljuje država, posobno u građevinskom sektoru. Ali, ona je odlično umrežena i na međunarodnom nivou. Na primer većinu kokaina ona krijumčari iz Južne Amerike na evropsko tržište. Neki članovi mafije kojima će se sad suditi u Kalabriji uhapšeni su u Nemačkoj.

Bonaventurin životni put je od početka bio određen. Ko se rodi u porodici koja pripada Ndrangeti od njega se očekuje da nastavi tu tradiciju. Njegov deda Luiđi Vrena svojevremeno je bio jedan od glavnih mafijaških bosova, a Bonaventurin otac je od svog sina "pravio vojnika", priča Bonaventura. Kao dete je učio da puca iz vatrenog oružja, da podnosi bol i ubija životinje, kako bi se navikao na nasilje. Oružje je za njega zamenilo igračke. "Nemaš detinjstvo."

Kao mladića porodica ga je slala u druge krajeve Italije da nauči tamošnje običaje i dijalekte. Bio je spavač, kako kaže, kakve danas poznajemo u vezi s terorističkom organizacijom Islamskom državom.

1990-ih godina ga je porodica pozvala da se vrati kući. U Kalabriji je izbio rat između klanova Ndrangete. Vojnik Luiđi Bonaventura je postao aktivan – kao ucenjivač, krijumčar droge i ubica. Bonaventura otvoreno govori o tom vremenu, ali važne su mu okolnosti. Naglašava da nikad nije ubio nevine ljude, da se vodio rat. U jednom konkretnom slučaju se, kaže, osvetio neprijateljskom klanu za ubistvo jednog deteta iz njegove porodice.

Zbog tih jakih porodičnih veza je, između ostalog, borba protiv Ndrangete tako teška. Retki se usude da napuste mafijašku organizaciju i usprotive se sopstvenoj porodici. Ali, Bonaventura se pre 13 godina, nakon rođenja drugog deteta, odlučio na taj korak uz podršku svoje supruge. Od tada je pravosudnim organima pomogao da uhapse stotine kriminalnih pripadnika Ndrangete. Zbog zločina koje je sam počinio proveo je deset godina u zatvoru. Nakon toga je kao svoju životnu zadaću uzeo razjašnjavanje zločina Ndrangete. Sa suprugom je osnovao udruženje koja se zalaže za zaštitu informanata. On želi da druge ohrabri da učine isto što i on te podstiče državu da se bolje brine za one ljude koji napuste mafiju.

Njegova generacija Ndrangete je svoje uglavnom odradila. Danas mafijaški bosovi više ne odgajaju decu da postanu ubice nego investiraju u obrazovanje. "Oni bi trebalo da postanu privredni kriminalci – bankari i advokati", kaže Bonaventura. On se nada da će suđenje doprineti razotkrivanju tih struktura. "Ja sam izgubio snove i energiju jer nisam verovao u kraj Ndrangete. Ali, s ovim suđenjem i radom državnih tužilaca možda se nešto može promeniti."

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track