NJUJORŠKI KARDINAL UPOZORIO BAJDENA: Oko ovoga katolici neće pregovarati sa novim predsednikom SAD! (VIDEO)
Foto: Profimedia

jasno

NJUJORŠKI KARDINAL UPOZORIO BAJDENA: Oko ovoga katolici neće pregovarati sa novim predsednikom SAD! (VIDEO)

Planeta -

Njujorški kardinal Timoti Dolan upozorio je Džoa Bajdena, u pismu ga javno podsećajući da nijedan dobar katolik ne podržava pobačaj.

Nekoliko dana pre Bajdenove inauguracije, kardinal Dolan piše da su katolici posebno zabrinuti u vezi s abortusom u ovom trenutku "kada naš novi predsednik, kome želimo dobro i koji sa divljenjem brine o zaštiti prava najslabijih i najugroženijih , strastveno podržava ovu jezivu smrtnu kaznu za nevine prerođene bebe. "

Dok glavni levičarski mediji aplaudiraju navodno "pobožnoj" katoličkoj veri Bajdena i njegovoj hrabroj spremnosti da se ogluši o katoličko učenje, kardinal Dolan insistira na tome da se za katolike o aktivnom suprotstavljanjeu abortusu ne može pregovarati.

U svom eseju kardinal Dolan kaže da mu nije problem da prizna da smo "mi katolici" jasni "zbog pobačaja".

"Zapravo smo opsednuti dostojanstvom ljudske ličnosti i svetinjom čitavog ljudskog života!" dodaje kardinal. "Da, nevin, bespomoćan život bebe u materici, ali i život osuđenika na smrt, imigranta, krhkih staraca, siromašnih i bolesnih."

Dolan takođe primećuje da protivljenje pobačaju nije samo katolička stvar, već pitanje pravde i ljudskih prava. Većina Amerikanaca, bilo koje religije, ili uopšte nijedne, izjavljuju da su "veoma uznemireni zbog nesputane kulture pobačaja na zahtev u kojoj živimo", navodi on.

"Nismo saznali da je abortus užasan na času religije, već u biologiji i na našim kursevima o tradiciji "neotuđivih prava "u američkoj istoriji", tvrdi on.

Kardinal Dolan dalje primećuje, kao što je to činio i sveti Jovan Pavle II pre njega, da podržavanje pobačaja podriva bilo kakve druge apele za dostojanstvom osobe i osnovnim ljudskim pravima.

"Kako možemo održati kulturu koja se oporavlja nasiljem, isključenošću, samoubistvom, rasizmom, nepravdom i bezosećajnošću prema onima kojima je potrebno, ako aplaudiramo, dopuštamo, plaćamo i promovišemo uništavanje najnemoćnije bebe u materici?" pita on.

U stvari, "mi smo" zabrinuti "o građanskim pravima bebe u utočištu majčine materice", piše on.

Kardinal takođe ističe predstojeći Marš za život na "sumornu godišnjicu tragične odluke Vrhovnog suda 22. januara 1973. da se dozvoli abortus na zahtev". Uprkos tvrdnjama pristalica abortusa da će ljudi naučiti da prihvataju i žive sa abortusom, podseća on.

"Jedva smo se navikli", izjavljuje Dolan. "Pobačaj je i dalje najzanimljivije pitanje u našoj politici, a ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi ograničenja njegove neupitne upotrebe i ne želi da ih porezi plaćaju."

"Sada naklonjeni abortusima više ne govore o pobačaju sa žaljenjem, već ga slave i hvale se njime!" Dolan kaže i mnogi priznaju da je dete u materici ljudska beba, ali beba bez prava na život.

"Sada je nesputano pravo, bilo kada tokom trudnoće, pa sve do samog porođaja, sa zahtevima da se iskreni zdravstveni radnici čija se savest pobuni u jezivom postupku primoraju da ih izvršavaju", nastavlja Dolan.

Kardinal zaključuje tako što izaziva dolazećeg predsednika, koji tvrdi da je katolik, da brani svetost svakog ljudskog života, uključujući i nerođene.

"U obnovi i ponovnom posvećenju koje obično prate inauguraciju novog predsednika, možemo li se nadati da će nasilje splasnuti", pita on, "da će građanski diskurs ponovo postati norma za sve strane, da će poštovanje svetosti celog života i dostojanstvo ljudske ličnosti biće oživljeno i utočište materice biće zabranjeno za nasilnu invaziju? "

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track