Najnovije vesti

KO ĆE NASLEDITI ČELIČNU KANCELARKU: Počela trka za čelnika CDU, ovo su kandidati
Foto: Youtube/NowThis News

epoha

KO ĆE NASLEDITI ČELIČNU KANCELARKU: Počela trka za čelnika CDU, ovo su kandidati

Planeta

Stranka nemačke kancelarke Angele Merkel je započela virtuelnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak ka izboru njenog naslednika.

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac.

"Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i sarađivati sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti", rekla je nemačka kancelarka.

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je neizvesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lašet, premijera najmnogoljudnije nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za nemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije.

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg nemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Ali ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Seder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...