DRUŠTVENE MREŽE SU KAO ŠPANSKA INKVIZICIJA: Meksički predsednik kreće u globalnu kampanju da im se smanji uticaj!
Foto: Screenshot

hrabro

DRUŠTVENE MREŽE SU KAO ŠPANSKA INKVIZICIJA: Meksički predsednik kreće u globalnu kampanju da im se smanji uticaj!

Planeta -

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador obavezao se da će predvoditi globalnu kampanju protiv cenzure interneta, insistirajući da platforme ne mogu da deluju kao "španska inkvizicija" ili da guše slobodu govora koristeći bezbednost kao "izgovor".

Obrador – možda poznatiji pod inicijalima AMLO – rekao je da će njegova administracija u četvrtak kontaktirati druge vlade kako bi pronašla zajednički jezik o tom pitanju, dodajući da će to pitanje pokrenuti na sledećem međunarodnom samitu G20.

"Mogu vam reći da ću na prvom sastanku G20 koji imamo, dati prijedlog o ovom pitanju", rekao je. "Da, društveni mediji ne bi trebalo da se koriste za podsticanje nasilja i sve ostalo, ali to ne može da se koristi kao izgovor za suspendovanje slobode izražavanja."

"Kako kompanija može da se ponaša kao da je sva moćna, svemoćna, kao neka vrsta španske inkvizicije o onome što se izražava?"

Sekretar za spoljne odnose Marselo Ebrard je elaborirao rekavši: "S obzirom da se Meksiko preko našeg preds

ednika oglasio, odmah smo stupili u kontakt sa drugima koji misle isto." Primetio je da su se do sada čuli sa zvaničnicima iz Njemačke, Francuske, Evropske unije, Latinske Amerike, Afrike i jugoistočne Azije, mada nisu precizirali svaku državu.

"Predsednikova naređenja su da stupimo u kontakt sa svima njima, podelimo ovu zabrinutost i poradimo na izradi zajedničkog predloga. Vidjet ćemo šta se predlaže", nastavio je Ebrard.

Iako je AMLO dao nekoliko detalja o tome kako će se Meksiko boriti protiv sve agresivnijih kampanja cenzure na društvenim mrežama, on je tvrdio da korporacije ne bi trebale da odlučuju ko ima pravo na glas na mreži. Ranije ove nedelje, predsednik je pozvao svoje pratioce na Fejsbuku da migriraju na Telegram, čije se politike moderiranja smatraju manje strogim od ostalih glavnih platformi.

Obrador nije prvi visoki zvaničnik širom svijeta koji je izrazio zabrinutost zbog nedavnih čistki na društvenim mrežama – naime odluka Tvitera da zauvek zabrane nalog američkog predsednika Donalda Trampa – zabrinula je zvaničnike u Rusiji, Poljskoj i Nemačkoj.

Ranije u četvrtak, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je zabranu Trampa na Tviteru sa "nuklearnom eksplozijom u sajber prostoru", dok je njemačka kancelarka Angela Merkel suspenziju ocenila kao "problematičnu".

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer u međuvremenu je opisao Big Teč firme kao "digitalnu oligarhiju" i kao "pretnju" demokratiji nakon progona Trampa sa Tvitera, iako je bez obzira na to rekao da bi državne vlasti trebale imati ovlaštenja za regulisanje govora. Poljska vlada je na sličan način osudila privremenu zabranu Trumpa na Fejsbuku, rekavši da "predstavlja cenzuru". Prema nedavno usvojenom zakonu u zemlji, uklanjanje "zakonitog sadržaja" sa veb lokacija društvenih mreža sada je ilegalno.

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track