Najnovije vesti

NEZAVISNI ODBOR O PANDEMIJI KOVIDA: Krivica je delom na Kini, a delom na Svetskoj zdravstvenoj organizaciji
Foto: EPA/STR

direktno

NEZAVISNI ODBOR O PANDEMIJI KOVIDA: Krivica je delom na Kini, a delom na Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Planeta

Nezavisni odbor saopštio je danas da su kineski zvaničnici u januaru 2020. mogli rigoroznije da primene mere javnog zdravlja da bi suzbili početno izbijanje kovida-19 i kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) zbog toga što nije proglasila međunarodnu vanrednu situaciju do 30. januara.

Stručnjaci koji preispituju globalno postupanje sa pandemijom, predvođeni bivšom novozelandskom premijerkom Helen Klark i bivšom liberijskom predsednicom Elen Džonson Sirlif, pozvali su na reforme agencije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi, prenosi Rojters.

Njihov privremeni izveštaj objavljen je nekoliko sati nakon što je glavni stručnjak SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao da se očekuje da će globalna smrtnost od kovid-19 dostići 100.000 nedeljno „vrlo brzo“.

„Ono što je Odboru jasno je da su lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini u januaru mogle snažnije da primene mere javnog zdravlja“, navodi se u izveštaju, gde se govori o početnom izbijanju nove bolesti u centralnom gradu Vuhanu, u provinciji Hubej.

Kako su se pojavili dokazi o prenosu sa čoveka na čoveka, „u previše zemalja je ovaj signal ignorisan“, dodaje se.

Konkretno, postavilo se pitanje zašto se Komitet za hitne slučajeve SZO nije sastao do treće nedelje januara i nije proglasio međunarodnu vanrednu situaciju do drugog sastanka 30. januara 2020.

"Iako se termin pandemija ne koristi niti definiše Međunarodnim zdravstvenim propisima (2005.), njegova upotreba služi da usmeri pažnju na težinu zdravstvenog događaja. SZO je taj izraz upotrebila tek 11. marta", navodi se u izveštaju.

„Globalni sistem upozorenja o pandemiji nije pogodan za svoju svrhu. Svetska zdravstvena organizacija je ovlašćena da obavi taj posao”, kaže se.

Panel je pozvao na "globalno resetovanje" i rekao da će dati preporuke u konačnom izveštaju ministrima zdravlja iz 194 države članice SZO u maju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...