KAMALA PODNELA OSTAVKU NA MESTO SENATORKE U KALIFORNIJI: Ne opraštam se, samo se pozdravljam sa vama kao vaša potpredsednica VIDEO
Foto: Profimedia

UOČI STUPANJA NA NOVU FUNKCIJU

KAMALA PODNELA OSTAVKU NA MESTO SENATORKE U KALIFORNIJI: Ne opraštam se, samo se pozdravljam sa vama kao vaša potpredsednica VIDEO

Planeta -

Kamala Harris koja će za koji dan prisegnuti za obavljanjem nove funkcije potpredsednice SAD-a, zvanično je dala ostavku na mesto senatorke u Kaliforniji sa čijim je odlaskom Kongres ostao bez senatorki Afroamerikanki.

"Ovo nije zbogom. Iako podnosim ostavku, uskoro ću dati zakletvu koja će mi omogućiti da predsedavam Senatom. Kao što je jednom naglasio nekadašnji potpredsednik SAD-a Valter Mondale, 'potpredsedništvo je jedina kancelarija u našoj vladi koja ima izvršnu i zakonodavnu vlast'. Odgovornost je veća jer u Senatu imamo podjednak broj demokrata i republikanaca", napisala je Harisova u uvodniku u San Francisko Hronikal.

Harisova je danas guverneru Kalifornije Gevinu Njusomu poslala svoje pismo ostavke na mesto senatorke na kojem je provela četiri godine.

"Dragi guverneru Njusom, ovim putem podnosim ostavku na mestu senatorke države Kalifornije, koja stupa na snagu 18. januara 2021. godine. Dok preuzimam svoje dužnosti potpredsednice SAD-a, želela bih da se zahvalim narodu Kalifornije što su mi pružili tu čast da im služim u američkom Senatu u protekle četiri godine", napisala je Harisova.

Kasnije je objavila i video u kojem se još jednom zahvalila stanovnicima Kalifornije gde je uglavnom ponovila iste stvari koje je navela i u pismu ostavke.

"Naravno, ne opraštam se od vas. Sada se samo pozdravljam sa vama kao vaša potpredsednica, ali čast mi je što sam imala priliku predstavljati Kaliforniju, moje mesto rođenja", kazala je, između ostalog.

Harisova će, kada položi zakletvu, postati prva žena na funkciji potpredsednice, ali ujedino i prva osoba afroameričkog i azijskog porekla na toj visokoj funkciji, piše CNN.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track