PREDSEDAVAJUĆI DRŽAVNE DUME RUSIJE PORUČIO: Trampu je oduzeta sloboda govora, Amerika je sama precrtala standarde demokratije
Foto: EPA / Michael Reynolds

oštro

PREDSEDAVAJUĆI DRŽAVNE DUME RUSIJE PORUČIO: Trampu je oduzeta sloboda govora, Amerika je sama precrtala standarde demokratije

Planeta -

Sjedinjene Američke Države koje čitav svet podučavaju standardima demokratije, same su sve poništile: aktuelnom predsedniku države Donaldu Trampu oduzeta je sloboda govora, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

„Danas je svima postalo očigledno da je država, koja ceo svet podučava standardima demokratije, sama (te standarde) precrtala“, rekao je Volodin na plenarnoj sednici Državne dume.

On je podsetio da je aktuelnom predsedniku, za koga je glasalo skoro 75 miliona Amerikanaca, njegovih pristalica, oduzeto osnovno pravo slobode govora.

„Iza ove odluke stoje politički protivnici odlazećeg predsednika i to nije ništa drugo do direktno zadiranje u osnovna prava i slobode američkih građana, kršenje međunarodnih obaveza koje su Sjedinjene Američke Države preuzele u oblasti razmene i pristupa informacijama“, istakao je Volodin.

On je dodao da je Rusija protiv napada na slobodu govora, „ali, na kraju, to je njihova (američka) unutrašnja stvar“.

Volodin je naglasio da je Trampu onemogućen pristup komunikaciji sa biračima putem glavnih društvenih mreža, a ne odlukom suda.

SAD nemaju prava da se mešaju u poslove drugih

Poslanik Dume rekao je i da zemlja sa takvim standardima za održavanje izbora nema pravo da bilo šta diktira drugim zemljama, a kamoli da se meša u njihove poslove.

„Procedura glasanja za više od 62 odsto ukupnog broja glasača na američkim predsedničkim izborima bila je zatvorena za javnost. To nije u skladu ni sa kakvim pravilima ustanovljenim u demokratskim zemljama i zahtevima koje smo definisali kao standard. Država sa tako netransparentnim izbornim procesom nema pravo da nameće nešto drugim zemljama, tim pre da se meša u predizborne kampanje“, dodao je Volodin.

Danas je svima jasno da Sjedinjene Američke Države nemaju demokratske standarde, američki izborni sistem je arhaičan, van kontrole društva, u njemu nema otvorenosti, rekao je on.

Predsedavajući Državne dume primetio je da SAD nemaju jedinstvenu i efikasnu instituciju međunarodnih posmatrača na izborima.

„A da se ne pominje glasanje poštom. Distribucija glasačkih listića biračima putem ne može da se kontroliše i nemoguće je proveriti ko je i kada glasao na tim glasačkim listićima“, dodao je Volodin.

Ne dozvoliti pridike

Komentarišući američke predsedničke izbore Volodin je rekao da Rusija neće dozvoliti da joj neko pridikuje.

„Nećemo dozvoliti onima koji su svoj partijsko-politički sistem doveli do degradacije, koja je dovela do zadiranja u osnovna prava i slobode građana, da sa nama razgovaraju arogantnim tonom“, naglasio je Volodin. Volodin smatra da bi bilo korektno ne samo proceniti šta se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i analizirati trenutnu situaciju.

„Njeni razlozi su u dubokom unutrašnjem raskolu američkog društva, zasnovanom na neprijateljstvu rasprostranjenom širom zemlje“, zaključio je Volodin.

Mešanje u poslove Rusije

Prema njegovim rečima, potrebno je učiniti sve kako bi se sprečili pokušaji stranog mešanja u poslove Rusije tokom izbora za Državnu dumu u septembru, a takvih pokušaja će biti.

„A na čelu tih procesa su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u“, dodao je Volodin.

Podsetimo, Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog uz obrazloženje da je pozivao na nasilje tokom demonstracija u Vašingtonu. I druge društvene mreže, kao što su Fejsbuk, Instagram i Jutjub, suspendovale su privremeno Trampove naloge.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra nakon što je svih 50 država zvanično potvrdilo rezultate glasanja. Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je prikupio 306 elektorskih glasova nasuprot 232 glasa koliko je dobio aktuelni predsednik Donalda Trampa. Tramp je, međutim, odbio da prihvati poraz, navodeći da su izbori pokradeni, uprkos tome što je njegov izborni tim izgubio u skoro svih 60 pravnih slučajeva osporavanja tokom proteklih mesec dana.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track