GLAVNI BAJDENOV DIPLOMATA UOČI STUPANJA NA DUŽNOST SAD će izgraditi ujedinjeni front kako bi se suprotstavile Rusiji, Kini i Iranu
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

dolazak nove administracije

GLAVNI BAJDENOV DIPLOMATA UOČI STUPANJA NA DUŽNOST SAD će izgraditi ujedinjeni front kako bi se suprotstavile Rusiji, Kini i Iranu

Planeta -

Budući državni sekretar SAD-a Entoni Blinken trebao bi danas da se obaveže da će raditi na revitalizaciji oštećene američke diplomatije i izgraditi "ujednjeni front" kako bi se suprotstavio izazovima koje predstavljaju Rusija, Kina i Iran.

U govoru, dan pre nego što demokratski predsednik Džo Bajden preuzme vlast, Blinken će se obavezati da će delovati zajedno s njim.

Blinken (58) je veteran spoljne politike SAD-a i Bajdenov bliski saradnik. On će u današnjem govoru takođe objasniti zašto je američko vođstvo od vitalnog značaja za svet.

"Kada nismo uključeni, kada ne vodimo, dogodi se jedna od dve stvari: ili neka druga država pokušava zauzeti naše mesto, ali verovatno ne na način koji unapređuje naše interese ili vrednosti, ili to niko ne učini, a onda nastane haos", reći će Blinken kasnije danas u Komitetu za spoljne poslove Senata, prema detaljima njegovog pripremljenog govora.

U bilo kojem slučaju, to ne služi američkom narodu, dodaje se u govoru.

Bajdena će dočekati potpuno drugačiji svet od onog kada je bio potpredsednik SAD-a, u vreme mandata Baraka Obame.

Kina je preuzela veću globalnu ulogu, u rasponu od snažnijeg učešća u međunarodnim institucijama do pomoći razvoju Afrike i Južne Amerike. Veze između Vašingtona i Pekinga potonule su na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Blinkenove primedbe pokazuju da je dolazeća administracija svesna promenjene prirode izazova.

"Suočićemo se sa svetom, ne onakvim kakav je bio, nego kakav je sada. Svet uspona nacionalizma, povlačenje demokratije, rastućeg rivalstva s Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama, sve veće pretnje stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu i tehnološke revolucije koja oblikuje svaki aspekt našeg života, posebno u sajber prostoru", reći će Blinken.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track