OPROŠTAJNI GOVOR PREDSEDNIKA TRAMPA: Ponosan sam što nisam započeo nijedan rat! Pokret koji sam započeo je tek početak! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

hrabro

OPROŠTAJNI GOVOR PREDSEDNIKA TRAMPA: Ponosan sam što nisam započeo nijedan rat! Pokret koji sam započeo je tek početak! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Donald Tramp pohvalio se u svom oproštajnom obraćanju da u četiri godine boravka u Beloj kući nije započeo nove ratove, ali nije spomenuo svog naslednika Džoa Bajdena koji u sredu preuzima dužnost.

U odlomcima svojih izjava koje je objavila Bela kuća, Tramp priznaje novu administraciju koja dolazi na vlast, ali ne kaže Bajdena po imenu.

"Ove nedelje otvorimo novu administraciju i molimo se za njen uspeh u održavanju Amerike sigurnom i prosperitetnom", reći će on.

I obećava da će i dalje biti prisutan na političkoj sceni, napominjući da je njegovo "kretanje" "tek početak".

"Sada, dok se spremam da u sredu u podne predajem vlast novoj administraciji, želim da znate da pokret koji smo započeli tek počinje", reći će on.

Njegov govor, koji je video snimio u ponedeljak u Beloj kući, objavljen je u 16 časova. Tramp bi trebalo da napusti Belu kuću u sredu ujutru. Na odlasku se neće sastati sa svojim naslednikom i neće prisustvovati Bajdenovoj ceremoniji polaganja zakletve.

Odlazeći predsednik je izbegao tradicionalne zamke koje dolazi sa mirnim prenosom moći. Nije ugostio Bajdena u Beloj kući na kafi nakon izbora i neće ga dočekati na ulaznim vratima uoči ceremonije inauguracije.

Ali iako je okupio svoje pristalice na svoju stranu, on je osudio svako nasilje. Republikanski lideri kritikovali su Trampa zbog podstrekivanja na mafiju MAGA koja se pobunila na brdu Kapitol 6. januara, ostavivši pet mrtvih.

"Svi Amerikanci bili su zgroženi napadom na naš Kapitol", reći će Tramp. "Političko nasilje je napad na sve što negujemo kao Amerikanci. To se nikada ne može tolerisati. '

U objavljenim primedbama nije bilo pomena o njegovoj pandemiji koronavirusa. Sjedinjene Države su u utorak premašile 400.000 smrtnih slučajeva od virusa.

U delovima oproštajnih izjava naciji, Tramp ponavlja mnoge teme kojih se dotakao na predizbornim skupovima: jaka ekonomija, mir na Bliskom istoku i sopstvene pristalice.

"Obnovili smo američku snagu kod kuće - i američko vođstvo u inostranstvu", reći će. "Izgradili smo najveću ekonomiju u istoriji sveta."

Pomenuo je rad svoje administracije na pregovorima o Abrahamovom sporazumu, kroz koji su četiri arapske zemlje normalizovale odnose sa Izraelom.

"Kao rezultat naše smele diplomatije i principijelnog realizma, postigli smo niz istorijskih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku. Zora je novog Bliskog Istoka i mi svoje vojnike dovodimo kući ', reći će on.

Tramp je nominovan za Nobelovu nagradu za mir za rad svoje administracije na Bliskom istoku, iako je nije osvojio.

A takođe će se pohvaliti: "Posebno sam ponosan što sam prvi predsednik u decenijama koji nije započeo nove ratove".

Tramp je više puta i lažno tvrdio da su Sjedinjene Države bile blizu rata sa Severnom Korejom kada je postao predsednik u januaru 2017. godine.

I Tramp, koji je bio jedan od predsednika koji su najviše delili američku istoriju, pretendovaće na lidera obe strane političkog prolaza.

"Naš dnevni red nije bio udesno ili ulevo, nije se radilo o republikancima ili demokratama, već o dobru nacije, a to znači čitavoj naciji", reći će on.

"Uradili smo ono zbog čega smo došli - i još mnogo više", kaže on, ne nudeći detalje.

'Prihvatio sam teške bitke, najteže borbe, najteže izbore - jer ste me zbog toga izabrali.'

Predsednik Trump napušta funkciju sa jednom od najnižih ocena odobravanja odlazećeg vrhovnog komandanta.

Njegovih 34 odsto odobrenja u Galipovoj anketi objavljenoj u ponedeljak najniža je ocena odobravanja njegovog mandata - koja je sadržala prethodna propadanja tokom sukoba u Šarlotsvilu 2017. godine, hapšenja saradnika u ruskoj istrazi i Trampove pretnje kišom "vatrom i besom" nad Severnom Korejom.

Predsednik, koji je upijao informacije o anketama, čak i dok je redovno vršio ankete na javnim anketama koje su se udružile sa glavnim medijskim organizacijama, nikada nije popušio 50 odsto. On je jedini predsednik koji to nije učinio otkako je Galup 1938. godine počeo da meri odobrenje za predsednički posao pod F.D.R.

Tramp će u sredu ujutro održati ispraćaj u vojnom stilu u bazi Endrus, nekoliko sati pre nego što je Bajden položi zakletvu kao 46. predsednik države.

Ali mnogi republikanci preskaču događaj da bi proveli dan sa Bajdenom.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track