Najnovije vesti

KANDIDAT ZA DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Osuđujem hapšenje Navaljnog, Moskva bi trebalo da snosi trajne posledice
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

na saslušanju u senatu

KANDIDAT ZA DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Osuđujem hapšenje Navaljnog, Moskva bi trebalo da snosi trajne posledice

Planeta

Kandidat za funkciju američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je na saslušanju u Senatu da osuđuje hapšenje lidera opozicije Alekseja Navaljnog u Rusiji i da bi Moskva trebalo da snosi trajne posledice zbog tih događaja, ali da još nije razgovarao sa novoizabranim predsednikom Džoom Bajdenom o kakvim konkretno posledicama se radi.

„Pokušaj ugušivanja tog glasa ugušivanjem Navaljnog je ono što osuđujemo“, rekao je Blinken govoreći pred međunarodnim odborom američkog Senata.

Blinken je dodao da je pomenuta situacija „tema za predstojeći razgovor“ i dodao da je Rusija postavljena na visoko mesto u programu buduće administracije.

„Bajden je jasno stavio do znanja da za neke akcije moraju postojati trajne posledice“, odgovorio je Blinken na pitanje senatora da li Rusija treba da snosi „posledice“ u vezi sa „ukrajinskom krizom“ i situacijom oko Navaljnog.

Osim ovih ruskih tema, Blinken je govorio i o slučaju Sergeja Magnitskog. On je pri tome precizirao da sa Bajdenom još nije razgovarao o konkretnim događajima na koje treba reagovati.

Privođenje Navaljnog

Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Zatim je opozicionar odveden u policijsku stanicu grada Himki. Sledećeg dana, sudija Gradskog suda u Himkiju je na sudskom ročištu doneo odluku o pritvoru Navaljnog na 30 dana.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji. Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, sa krađom od preko 30 miliona rubalja.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posavetovalo stranim političarima da poštuju međunarodno pravo i bave se poslovima svojih zemalja. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je cilj zapadnih zemalja da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...