Najnovije vesti

UKRAJINA GUBI DONBAS NA ISTI NAČIN KAO I KRIM?Predsednik DNR najavio raferendum o samopredeljenju!
Foto: EPA

ne čekaju više

UKRAJINA GUBI DONBAS NA ISTI NAČIN KAO I KRIM?Predsednik DNR najavio raferendum o samopredeljenju!

Planeta

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio je spremnost za održavanje drugog referenduma o samoopredeljenju

Ranije je opunomoćeni izaslanik, šef Ministarstva spoljnih poslova DNR-a Natalija Nikonorova pozvala članove Saveta bezbednosti UN-a da putem međunarodno priznatog referenduma saznaju šta stanovnici regiona žele.

"Činjenica da govorimo o spremnosti republike da ponovo primeni mehanizam direktne demokratije zapravo je bio naš signal svetskoj zajednici: nismo izgubili, već samo ojačali našu veru u slobodu, humanizam i ljudska prava. Spremni smo da ponovo pokažemo svoju želju za tim idealima i vrednosti zbog kojih je narod 2014. izašao na ulice ", rekao je Pušilin za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, takođe je važno skrenuti pažnju svetske zajednice na posvećenost Donbasa potpunom poštovanju normi i principa međunarodnog prava.

"U tu svrhu izražena je spremnost da se pomogne bilo kojim međunarodnim posmatračima u slučaju da se donese odluka o sprovođenju postupka izražavanja, tačnije, potvrde volje naroda Donbasa",  dodao je Pušilin.

On je naglasio je da međunarodna zajednica treba jasno da shvati da je ukrajinski monopol nad izveštavanjem i tumačenjem događaja u Donbasu besmislica i čak, u izvesnoj meri, pomoć zločinima koje Kijev čini nad stanovnicima Donbasa.

"Zbog toga bi svetska zajednica, koju zastupaju UN, trebalo mnogo detaljnije da prouči sve okolnosti i upozna se sa položajem obe strane u sukobu",  zaključio je Pušilin.

Kurir.rs/Vostok.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...