NOVA ADMINISTRACIJA SAD POČELA SA RADOM: Bajden potpisao 15 ukaza i 2 naredbe federalnim agencijama, Kamala Haris preuzela Senat
Foto: EPA / Patrick Semansky / POOL

vašington

NOVA ADMINISTRACIJA SAD POČELA SA RADOM: Bajden potpisao 15 ukaza i 2 naredbe federalnim agencijama, Kamala Haris preuzela Senat

Planeta -

Američki predsedni Džo Bajden potpisao je odmah po ulasku u Belu kuću 15 predsedničkih ukaza i dve naredbe federalnim agencijama.

Kako saznaje CNN od jednog zvaničnika nove američke administracije, među potpisanim ukazima su i oni kojima se poništava Trampova nareba o zabrani ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ukaz o obustavi izgradnje zida duž granice sa Meksikom.

Bajden je potpisao i ukaz o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku SAD u Pariski sporazum o klimatskim promenama.

KAMALA HARIS PREUZELA SENAT

Nakon što je napustila zdanje Kongresa gde je prisustvovala polaganje zakletve trojice novoizabranih senatora iz Demokratske stranke, potpredsednicu SAD Kamalu Haris novinari su pitali kako se oseća kao predsednica Senata.

"Za sada dobro, radim svakoga dana", našalila se Harisova, a preneo CNN.

Novoizabrani senatori, demokrate koji su juče položile zakletvu su: Džon Osof iz Džordžije, Rafael Vernok i Aleks Padilja iz Kalifornije koji će u Senatu preuzeti mesto potpredsednice Kamale Haris.

Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom da Harisova ima odlučujući glas kao predsednica Senata, većinu će imati demokrate.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track