BAJDEN KRENUO SA PONIŠTAVANJEM TRAMPOVIH ODLUKA Bela kuća poručila: Amerika se vraća u Svetsku zdravstvenu organizaciju
Foto: AP/Susan Walsh

odmah se bacio na posao

BAJDEN KRENUO SA PONIŠTAVANJEM TRAMPOVIH ODLUKA Bela kuća poručila: Amerika se vraća u Svetsku zdravstvenu organizaciju

Planeta -

Bela kuća je izdala danas saopštenje u kojem se navodi da će predsednik SAD Džo Bajden poništiti odluku njegovog prethodnika Donalda Trampa i vratiti Ameriku u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO).

U pismu koje je potpisao Bajden se navodi da "SZO igra ključnu ulogu u borbi protiv smrtonosnog korona virusa, kao i u velikom broju pretnji za globalnu zdravstvenu sigurnost. Amerika će nastaviti da bude deo SZO i globalni lider u suočavanju sa tim pretnjama".

Vršilac dužnosti državnog sekretara Den Smit je dao instrukcije svim američkim diplomatama da ponovo uspostave komunikaciju sa SZO i spreče bilo kakve zastoje sa zdravstvenom organizacijom UN, prema izveštaju u koji je uvid imao CNN.

Amerika je bila u procesu povlačenja osoblja iz SZO prethodnih meseci po naređenju Trampove administracije, ali će ta odluka sada biti opovrgnuta.

Bajden je sinoć u Ovalnoj sobi Bele kuće potpisao je prve izvršne akte kojima ce biti poništen deo odluka koje je doneo bivši predsednik Donald Tramp.

Među njima je i zabrana ulaska u Ameriku građanima zemalja sa vecinskim muslimanskim stanovništvom.

"S obzirom na to u kakvom je danas stanju naša nacija, nemamo vremena za gubljenje. Odmah se bacamo na posao", izjavio je Bajden koji je potpisao i ukaze o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku u okvire Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track