SLUČAJEVI ASANŽA I NAVALJNOG POKAZALI LICEMERJE ZAPADA: Jedan čami u britanskom zatvoru, drugi se predstavlja kao borac za slobodu
Foto: Profimedia / TASS, Profimedia / Fabrice COFFRINI/ AFP

bruka

SLUČAJEVI ASANŽA I NAVALJNOG POKAZALI LICEMERJE ZAPADA: Jedan čami u britanskom zatvoru, drugi se predstavlja kao borac za slobodu

Planeta -

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni priveden je po povratku u Rusiju iz Nemačke iz dobrog pravnog razloga. Prekršio je svoju uslovnu slobodu.

Navaljni je osuđeni zločin, kojeg je ruski sud 2014. godine proglasio krivim za prevaru i proneveru. Ali, njegova kazna zatvora bila je suspendovana pod uslovom da se redovno prijavljuje ruskim zatvorskim vlastima.

Međutim, skoro pet meseci boravio je van zemlje kao faktički gost nemačkih vlasti. To je drsko kršenje njegove uslovne kazne. Ruska zatvorska služba dobila je upozorenje krajem prošlog meseca da kršenjem uslovnog zatvora rizikuje da se kazna pretvori u boravak iza rešetaka.

Suvereno je pravo ruskih zakona da po povratku u Rusiju tokom vikende Navaljni bude uhapšen i sada je u pritvoru, gdje čeka sudski postupak i odluka da li će opozvati uslovnu kaznu.

Kuknjava zapadnih političara i grupa za ljudska prava zbog njegovog hapšenja u nedelju na moskovskom aerodromu Šeremetjevo je predvidljiva. Zvaničnici visokog nivoa iz Sjedinjenih Država, Britanije, Nemačke i Francuske, između ostalih, dali su oštre izjave zahtijevajući puštanje Navalniog.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab nazvao je hapšenje disidenta „zastrašujućim“.

Za sve ove navodno zabrinute zagovornike ljudskih prava postoje samo dve reči: Džulijan Asanž.

Ončami u britanskoj tamnici, gdje je propao američka i britanska vlada zbog „zločina“ otkrivanja svijeta istine o ilegalnim ratovima i ratnim zločinima koje su počinile Sjedinjene Države i Britanija.

U svim godinama Asanžovog varvarskog pritvora, nikada nije bilo ni muških zvaničnih pobuna zapadne javnosti koja se izražava za Navaljnog.

To je zato što je Navaljni, za razliku od Asanž, politička prednost zapadne agende za podrivanje Rusije.

Postoje dobre osnove za verovanje da ruskog blogger-cum-media-aktivistu finansiraju i vode zapadne obaveštajne službe. Sve u vezi sa njegovim zajedničkim kampanjom, ukazuje na orkestraciju agenta provokatora.

Način na koji je Navaljno usko koordinirao sa zapadnim medijima i obavještajnim medijima poput Belingcata šireći priču da je navodno otrovan sovjetskim nervnim agensom Novičok snažan je dokaz njegove provokatorske funkcije. Način na koji zapadni mediji rutinski „izveštavaju“ o navodnom trovanju kao da je činjenica, pokazuje kako je u tim medijima propagandna služba potpuno pod uticajem geopolitičke agende.

Kada se Navaljni lečio u ruskoj bolnici, nakon što je 20. avgusta pozlilo na leto za Moskvu iz Sibira, lekari nisu pronašli decu u njegovom sistemu. Lekari su rekli da je očigledna bolest posledica metaboličkog šoka zbog moguće zloupotrebe vlažnih lijekova za dijabetes, depresiju i možda višak alkohola.

Uočljivo, nekoliko dana kasnije nakon što je helikopterom prebačen na dalje bolničko lečenje u Berlinu, tada su njemačke vlasti objavile da su otkrile trovanje nervnim agensom.

Nemačke vlasti ili druge NATO laboratorije nikada nisu predstavljale dokaze na takav način da se to može nezavisno proveriti.

Rusija je uskraćen pristup bilo kom od njihovih navodnih podataka kako bi ih proverila, ali je Moskva osuđena zbog toga što nije sprovela krivičnu istragu o navodnom trovanju.

I ne samo to, već je Navaljni dok se navodno oporavljao u Nemačkoj od super smrtonosnog deteta, nekako našao medijske resurse da navodno uspostavi namešteni poziv i prevari člana ruske tajne službe da prizna zaveru za atentat, zaveru za koju je taj maštoviti aktivista tvrdio da je izvršena po nalogu najviših vlasti u Kremlju.

Rusija je taj medijski trik odbacila kao lažni.

Jasno je da se dogodilo nešto neobično nepravilno - i to nije bilo sa ruske strane. Kako se sumnjiva ličnost sa stranim sponzorima mogla izvesti iznoseći senzacionalne optužbe protiv ruskih vlada na osnovu nijednog proverenog dokaza?

Optužbe koje su bez pogovora pojačali zapadne medije i političare.

I sve to vreme taj nepouzdan lik Navaljni ruga se svojoj uslovnoj slobodi. Ne samo to, već postoji očigledna vrhovna arogancija kod njega i njegovih stranih saveznika da se ruski suvereni zakoni mogu kršiti.

Preterana reakcija Zapada na njegovo zakonito hapšenje po povratku u Rusiju nakon pet meseci organizovanja neprijateljskih kampanja stranih medija dokaz je njihove arogancije.

Za to vreme Asanž čami u zatvoru, kao osuđujući dokaz zapadnjačke obmane, dvoličnosti i licemerja.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja