Najnovije vesti

ŠARL MIŠEL PORUČIO: Sertifikat o vakcinaciji je medicinski dokument, sada se ne može govoriti o njegovoj upotrebi za putovanja
Foto: EPA/POOL / OLIVIER HOSLET

eu

ŠARL MIŠEL PORUČIO: Sertifikat o vakcinaciji je medicinski dokument, sada se ne može govoriti o njegovoj upotrebi za putovanja

Planeta

Lideri zemlja članica EU su juče na video konfrenciji razmatrali pitanje sertifkata o vakcinaciji protiv kovida-19 i zaključili da u ovom trenutku ne može biti govora o njihovoj upotrebi kao putnom dokumentu.

"Sertifikati kao dokumet o vakcinaciji su medicinska potreba koja je već standardizovana u svetu. Drugo je pitanje za šta se oni mogu još koristiti i to se tek mora pažljivo razmotriti i eventualno usvojiti konsenzusom", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita u četvrtak uveče.

Mišel je posle sastanka kojim je on predsedavao, naglasio da se o sertifikatima o vakcinaciji kao "putnom dokumetu" ne može razgovarati bez potvrđenih informacija o tome da li je vakcinisana osoba i dalje prenosnik virusa ili koliko traje imunizacija.

"Tu su i politička pitanja o poštovanju prava onih koji nisu imali pristup vakcini ili nisu smeli iz nekog razloga da je prime kao i pitanje zaštite ličnih podataka", navodi Mišel.

On napominje da će se u EU o drugačijoj upotrebi sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19, sem osnovne medicinske informacije, detaljnije razgovarati u budućnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...