VLASTI U ČILEU IZAZVALE PANIKU POSLE ZEMLJOTRESA NA ANTARKTIKU: Greškom upozorili na cunami, građani krenuli da napuštaju domove
Foto: Profimedia

haos

VLASTI U ČILEU IZAZVALE PANIKU POSLE ZEMLJOTRESA NA ANTARKTIKU: Greškom upozorili na cunami, građani krenuli da napuštaju domove

Planeta -

Vlasti u Čileu izrazile su žaljenje zbog izazivanja panike, kada su greškom izdale upozorenje na cunami posle zemljotresa na Antarktiku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je zemljotres jačine 7,1 stepen registrovan 216 kilometara od čilenaske naučne baze O`Higins i pozvalo stanovništvo u priobalnim područjima da se evakuišu zbog opasnosti od cunamija.

Ministarstvo je poslalo i sms poruke građanima širom zemlje u kojima poziva na napuštanje priobalje, ali je kasnije rečeno da je poruka poslata greškom, prenosi Rojters.

Migel Ortis iz Kancelarije za hitne situacije Ministarstva rekao je sinoć na konferenciji za novinare da je naređena samo evakuacija baze i da ta služba žali što je poruka uznemirila građane.

On je to pravdao tehničkom greškom. Upozorenje na cunami na Antarktiku kasnije je povučeno.

Stanovnici priobalnih gradova su nakon upozorenja počeli da napuštaju domove, dok nije objavljeno da je u pitanju lažna uzbuna.

U međuvremenu se na granici Čilaa sa Argentinom dogodio još jedan zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihtera.

Nema izveštaja da je neki od zemljotresa izazvao štetu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track