RASTE PROCENAT ZARAŽENIH KORONOM U ITALIJI: Mediji pišu o bumu novoobolelih u regiji Veneto, 2.385 slučajeva u jednom danu
Foto: Profimedia/Duilio Piaggesi/IPA/Sipa Press

infekcija se širi

RASTE PROCENAT ZARAŽENIH KORONOM U ITALIJI: Mediji pišu o bumu novoobolelih u regiji Veneto, 2.385 slučajeva u jednom danu

Planeta -

U poslednja 24 sata u Italiji je od 300 hiljada testiranih građana na kovid19, otkriveno 15 hiljada zaraženih, a u jednom danu od infekcije je preminulo 467 pacijenata, piše agencija Ansa.

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je porastao u jednom danu, iznosi 5,17, a predhodni dan je bio 4,1.

Medija izveštavaju o "bumu" novozaraženih u severnoj regiji Veneto, gde je u jednom danu zabeleženo 2385 novih šlučajeva zaraze na pet miliona stanovnika.

Ta regija je u prvom talasu pandemije bila "pošteđena", broj zaraženih i žrtava virusa je bio malen u odnosu na broj stanovnika.

To se tumačilo kampanjom masovnog testiranja preduzetog pod geslom da "virus treba tražiti, a ne čekati da se manifestuju znaci zaraze".

Anti-kovid kampanja je promenjena nakon što je predsednik regije Atilio Fontana raskinuo saradnju sa virologom, profesorom Andreom Krisanti.

Od početka zaraze kovida19 u Italiji, najviše zaraženih i preminulih bilo je u severnoj regiji Lombardija.

U poslednja 24 sata tu je testirano 2293 novozaraženih. Do sada je u Lombardiji od korona virusa preminulo ukupno 26.851, a u celoj Italiji 86 hillada je žrtava virusa.

"Pandemija kovida19 jedna od prvih kojima ćemo biti izloženi, jer će iz životinjskog sveta doći druge zaraze. Moramo se adaptirati na takvu mogućnost", rekao je predsednik italijanske agencije za lekove Dzordzo Palu na konferenciji za medije koju je organizovalo Ministarstvo za zdravlje.

Tom prilikom je je saopšteno da je formirana grupa koji će pratiti mutacije virusa kovid19 i analizirati kako virus reaguje na vakcinu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track