NAUČNICI POTVRDILI DA SU SLEPI MIŠEVI POVEZANI SA KORONOM: U ovoj azijskoj zemlji kod životinja pronađeno podudaranje od 92 odsto
Foto: Youtube Printscreen

pandemija

NAUČNICI POTVRDILI DA SU SLEPI MIŠEVI POVEZANI SA KORONOM: U ovoj azijskoj zemlji kod životinja pronađeno podudaranje od 92 odsto

Planeta -

Naučnici u Kambodži pronašli su sojeve koronavirusa čiji je nukleotidni identitet 92,6 odsto sličan SARS-CoV-2 u uzorcima potkovičastih slepih miševa prikupljenih još 2010. godine, navodi se u pretprintu studije na portalu medicinskih istraživanja BioRkiv.

Slepi miševi se generalno smatraju glavnim prirodnim rezervoarom SARS koronavirusa. Postoje uzorci arhiva, prikupljeni godinama. Do danas je najbliže podudaranje sa novim koronavirusom pronađeno u uzorcima slepih miševa iz jugoistočne kineske provincije Junan, koji su bili 96,2 odsto identični SARS-CoV-2.

Kada je izbio COVID-19, naučnici su istražili 430 arhiviranih uzoraka prikupljenih iz šest porodica slepih miševa i dve porodice predatora. Pet uzoraka je sadržalo betakoronaviruse (betaCoV), a dva od njih su tada bila pozitivna na RT-kPCR testu koji otkriva RNK-zavisnu RNK polimerazu virusa podroda sarbekovirus.

Oba ova uzorka su prikupljena od slepih miševa u severoistočnoj kambodžanskoj provinciji Stung Treng, prema istraživačima.

Naučnici su dva uzorka RNK podvrgli metagenomskom sekvenciranju i otkrili da je genom oba 92,6 odsto identičan SARS-CoV-2.

Činjenica da su virusi otkriveni kod slepih miševa izvan Kine mogla bi ukazati na veću geografiju porekla COVID-19 nego što se ranije mislilo, zaključilo je istraživanje, zaključujući da bi potraga za poreklom trebalo da se proširi čitavom jugoistočnom Azijom.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja