CELA EVROPA UMALO OSTALA BEZ STRUJE: Nemački mediji objašnjavaju da je za sve kriv dalekovod u Hrvatskoj
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

nezgoda

CELA EVROPA UMALO OSTALA BEZ STRUJE: Nemački mediji objašnjavaju da je za sve kriv dalekovod u Hrvatskoj

Planeta -

Na osnovu izveštaja Saveza evropskih ponuđača električne energije Entso-E, Frankfurter Alemajne cajtung opisuje kako je došlo do lančanog "iskakanja" dalekovoda od Hrvatske preko Srbije do Rumunije, čije posledice su se osetile i u Francuskoj i u Italiji.

Zbog prevelike ponude električne struje na jugoistoku Evrope došlo je do automatskog isključenja dela dalekovodnog postrojenja Ernestinovo, u Hrvatskoj, što je deo njegovog bezbednosnog sistema. A onda se taj višak struje preusmerio u druge dalekovode zbog čega je u roku od nekoliko desetina sekundi došlo do iskakanja 14 dalekovodnih veza u više zemalja. Evropska električna mreža bila je podeljena u dva dela.

"Crta razdvajanja išla je jugoistočno od Austrije i Mađarske kroz Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju do Ukrajine – ta zemlja nije uključena u evropsku mrežu. Višak struje iz jugoistočne Evrope nije više mogao biti izvožen. Mreža je izgubila takt", piše FAZ navodeći da je frekvencija na jugoistoku bila za 600 miliherca viša od 50 Hz, a na zapadu za 300 miliherca niža od 50 Hz.

"Posledica je bila isključivanje velikih potrošača, primera radi u Francuskoj, jer su strojevi osetljivi na oscilacije", navodi se.

Za normalizaciju stanja trebalo je oko sat vremena. "Austrijski snabdevači energijom aktivirali su brzo velike kapacitete hidroelektrana i tako pomogli da se nadoknadi neočekivani manjak struje od 5900 megavata. Evropski zaštitni mehanizmi su potpuno funkcionisali kod uklanjanja smetnje u električnoj mreži na nivou Evrope", izjavio je Gerhard Kristiner, šef tehnike u "Austrijskog pauer grida".

Ovaj slučaj podstakao je i u Austriji i Nemačkoj raspravu o bezbednosti snabdevanja i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda i osiguravanja rezervi za slučaj manjka električne struje, piše FAZ.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track