KINEZI SVOJIM POTEZIMA OTKRILI SVE: Stručnjaci smatraju da je sukob sa SAD oko Tajvana neizbežan! (VIDEO)
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, screenshot YT

opasno

KINEZI SVOJIM POTEZIMA OTKRILI SVE: Stručnjaci smatraju da je sukob sa SAD oko Tajvana neizbežan! (VIDEO)

Planeta -

Porast kineskih upada u tajvansku zonu identifikacije PVO ispunjava ciljeve koje je definisao Peking. Antoan Bondaz, stručnjak za Kinu, objašnjava uloge ovih manevara.

Dvadeset osam kineskih bombardera i lovaca nedavno je preletelo tajvansku zonu za identifikaciju PVO. Trinaest, 23. januara, pa petnaest sledećeg dana. "Učestalost ovih upada znatno se povećava", primećuje Bondaz, kineski specijalista iz Fonda za strateška istraživanja (FRS), koja je zabeležila više od 380 sličnih aktivnosti u 2020. godini i 53 u prvih dvadeset pet dana januara 2021. godine.

Žan-Baptist Mendes razgovarao je sa Bondazom, istraživačem specijalizovanim za kinesku spoljnu i bezbednosnu politiku u Fondaciji za strateška istraživanja (FRS) zaduženim za Tajvanski program bezbednosti i diplomatije.

Prema istraživaču, ciljevi Pekinga su da "testira tajvansku protivvazdušnu odbranu", "demorališe stanovništvo pokazujući kinesku vojnu superiornost" i takođe pošalje poruku Vašingtonu da "testira svoje bezbednosne garancije protiv Tajvana", što Peking ne krije.

Kancelarija za Tajvanske poslove, agencija kineske vlade, saopštila je 27. januara da su ove vojne vežbe "upozorenje" Sjedinjenim Državama i tajvanskim "separatistima". "Ne obećavamo da ćemo odustati od upotrebe sile", zapretio je portparol kineske kancelarije. Nova administracija Bajdena poslala je nosač aviona USS Ruzvelt u Južnokinesko more 24. januara, što po Bonazu čini "rizikom od sukoba više nego stvarnim".

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track