EU OBJAVILA UGOVOR SA ASTRAZENEKOM: Tek sada ništa oko nabavke vakcina nije jasno! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, EPA/ DRAGO PRVULOVIĆ

sramota

EU OBJAVILA UGOVOR SA ASTRAZENEKOM: Tek sada ništa oko nabavke vakcina nije jasno! (VIDEO)

Planeta -

Nakon spora između EU i AstraZeneke oko obaveze isporuke vakcine u određenim rokovima i različitih tumačenja ugovora, Evropska komisija je danas objavila tekst ugovora.

To je obiman dokument u kojem treba sagledati detalje, ali prema tumačenju Evropske komisije "nema sumnje" da se AstraZeneka obavezala da će isporučiti vakcine u EU u prvom kvartalu ove godine.

"Morate pažljivo pročitati ugovor koji se sastoji od stranice i stranice. Ne mogu da komentarišem određene delove, ali uvek smo govorili da postoji niz biljaka spomenutih u ugovoru sa AstraZenekom. Jedno od tih postrojenja je u Velika Britanija i svi mogu da proizvode vakcine, a za EU ​​takođe nema dileme ni oko toga ", rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Upozorio je da kada su ugovori potpisani, vakcine nisu postojale i da postoje neki razlozi zbog kojih kompanija neće moći da ispuni planove isporuke, poput postupka odobravanja ili takozvane klauzule "proizvodnja u riziku".

AstraZeneka se složila da obelodani poverljive detalje, saopštila je EK. Međutim, delovi ugovora dostupni na veb stranici EK su prikriveni, pa najvažnija stvar nije vidljiva - koje su količine vakcina ugovorene za isporuku u prvom kvartalu ove godine. Kako saznajemo, 95 posto zaklonjenog sadržaja pripada AstraZeneci, a samo 5 procenata EK.

FAZ piše da šef AstraZeneke Paskal Sorio predlaže kompromis. AstraZeneka bi se odrekla dela najavljenog smanjenja isporuke. Brisel je prošle nedelje saopštio da ih je AstraZeneka obavestila da će umesto ugovorenih 80 miliona doza vakcine u prvom kvartalu isporučiti samo 31 milion. Pozivajući se na izvor u EU, FAZ piše da bi EU na kraju trebalo da primi više od 31 i manje od 80 miliona doza vakcine.

Predsednik Svetske lekarske asocijacije (VMA), Nemac Frank Ulrik Montgomeri, pozvao je na zabranu izvoza vakcina protiv AstraZeneke iz EU. Montgomeri je kritikovao ponašanje AstraZeneke koja će Velikoj Britaniji dostaviti sve što je počinila, ali neće poštovati sporazum sa EU. "Ako se vakcina proizvodi na tlu kontinentalne Evrope, kompaniji mora biti zabranjeno da je otprema van EU".

Evropska komisija, s druge strane, nastavlja da kaže da je glavni cilj obezbediti vakcine što je pre moguće i da Komisija uvek ostaje spremna za rad sa kompanijama.

"Što se nas tiče, najvažniji uspeh proizvođača, javnih institucija i nauke je u zajedničkom odgovoru na izazove pandemije. Cilj nam je da nastavimo da radimo sa svim farmaceutskim kompanijama", rekao je Mamer.

Najavio je da će predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen u nedelju uveče održati video konferenciju sa izvršnim direktorima svih kompanija sa kojima je EU potpisala ugovore o nabavci vakcina.

Komisija nema jasan odgovor o kašnjenju isporuke vakcine Moderna, što se dešava u Italiji. Zbog takvih kašnjenja neke države su primorane da promene svoje planove vakcinacije.

"Što se tiče Moderne, moguće je da će biti problema sa isporukom kao deo sporazuma. Uvek smo govorili da države članice, ako imaju problema sa kompanijama, mogu da nas kontaktiraju. Nemam više šta da kažem po ovom pitanju", odgovorio je portparol.

Preciznije danas popodne, u 15 sati, Evropska agencija za lekove (EMA) trebalo bi da odobri upotrebu AstraZenece. Nemačka je već najavila da neće koristiti vakcinu za ljude starije od 65 godina, pa će biti zanimljivo videti da li EMA daje takvu preporuku za celu EU.

Takođe, Evropska komisija će danas objaviti smernice i kriterijume prema kojima bi izvoz vakcina iz zemalja EU mogao biti zabranjen. Prema onome što su juče rekli stručnjaci, na primer, u teoriji bi Belgija mogla da zabrani izvoz vakcina protiv kompanije Fajzer ako ta kompanija nije ispunila obaveze isporuke određene količine u EU.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track