OTELI SU JE TERORISTI PRE SEDAM GODINA, A SADA JE USPELA DA POBEGNE: Devojčica iz Nigerije se javila kući i zaplakala!
Foto: Profimedia / AFP

žrtva boko harama

OTELI SU JE TERORISTI PRE SEDAM GODINA, A SADA JE USPELA DA POBEGNE: Devojčica iz Nigerije se javila kući i zaplakala!

Planeta -

Nekoliko učenica iz Čiboka u Nigeriji, koje su teroristi Boko Harama oteli pre gotovo sedam godina uspele su napokon da pobegnu otmičarima, rekao je otac jedne od njih za CNN.

Halima Ali Maijanga, koja je jedna od 100 devojaka koje se još uvek vode kao nestale, nazvala je oca telefonom i rekla da su ona i neke njene drugarice uspele u četvrtak da pobegnu islamističkim teroristima Boko Harama.

"Pitala me: 'Tata, jesi li to ti? Jesi li to ti?' i onda počela da plače. Toliko je plakala da nisam mogao dobro da je čujem. I ja sam plakao. Mislio sam da više nikada neću čuti njen glas", ispričao je Ali Maijanga.

"Cela porodica je neverovatno srećna. Kuća nam je puna ljudi koji se raduju s nama."

Ali Maijanga je kazao kako nije imao priliku da sazna dosta detalja tokom razgovora jer je njegova ćerka bila jako emotivna a, poziv je kratko trajao. Najvažnije je da je saznao je da su ona i njene drugarice koje su pobegle na sigurnom i da se o njima brine nigerijska vojska. Kako kaže, javila se putem telefonske linije pod kontrolom bezbednosnih vlasti.

Za sada nije poznato koliko je tačno devojaka uspelo da pobegne.

Teroristi Boko Harama su 2014. godine upali u internat u nigerijskom naselju Čibuk i oteli 276 učenica.

Nekoliko desetin aučenica uspelo je da pobegne neposredno nakon otmice. U maju 2016. pronađena je još jedna devojka koja je dolutala iz nigerijske šume tražeći pomoć, preneli su očevici.

Boko Haram je 2016. nakon pregovora s nigerijskom vladom pustio 21 devojku. Nakon toga su 82 devojke oslobođene 2017. u Abudži u zamenu za uhapšene članove Boko Harama. Od tada se ništa nije čulo o ostalih 112 učenica koje su ostale u rukama otmičara.

Kurir.rs / CNN, Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track