REAKCIJE NA SITUACIJU U MJANMARU Džonson: Oslobodite premijerku, puč je nedopustiv! Gutereš: Ozbiljan udarac na demokratiju VIDEO
Foto: Profimedia/Philip FONG/AFP

OSUDE IZ CELOG SVETA

REAKCIJE NA SITUACIJU U MJANMARU Džonson: Oslobodite premijerku, puč je nedopustiv! Gutereš: Ozbiljan udarac na demokratiju VIDEO

Planeta -

Premijer Velike Britanije Boris Džonson osudio je danas puč u Mjanmaru, nakon što je vojska u toj azijskoj zemlji preuzela vlast.

"Aung San Su Ći i ostali civilni lideri moraju biti oslobođeni", rekao je Džonson, a preneo Rojters.

Džonson je dodao da je "nedopustivo zatvaranje civila, uključujući i premijerku Aung San Su Ći".

"Glas naroda se mora poštovati, a civili oslobođeni", zaključio je Džonson.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je osudio vanredno stanje koje je uvela vojska u Mjanmaru.

"Demokratske želje naroda Mjanmara se moraju poštovati i dve strane se moraju pomiriti", poručio je Rab putem Tvitera.

Gutereš: Ozbiljan udarac na demokratiju u Mjanmaru

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije je danas osudio vojnu akciju i današnji pritvor Aung San Su Ći i drugih političkih lidera u Mjanmaru i pozvao vojno rukovodstvo da poštuje volju naroda iskazanu na poslednjim izborima.

"Ovi događaji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratske reforme u Mjanmaru, svi relevantni lideri u državi trebalo bi odmah da započnu dijalog i da se uzdrže od bilo kakvog od nasilja i u potpunosti poštujući ljudska prava i osnovne slobode", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Rojters.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.

Ovi događaji su usledili nakon što su prošle nedelje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Mišel:Protiv vojne akcije u Mjanmaru, poštovati izbore

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudio je danas vojnu intervenciju i preuzimanje vlasti u Mjanmaru i zatražio da se puste svi oni koje je vojska privela u racijama širom zemlje, javlja Rojters.

"Ishod izbora mora se poštovati i demokratski proces treba obnoviti," naglasio jel Mišel u objavi na Tviteru.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

Vojska je potvrdila da su uhapšeni visoki funkcioneri Nacionalne lige za demokratiju (NLD), među njima i Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir i liderka stranke koja je ubedljivo pobedila na novembarskim izborima, i da se vanredno stanje proglašava za narednih godinu dana.

Ovakav razvoj situacije dolazi nekoliko dana nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track