ODLAZAK BRITANSKOG SUPERDEKE: Umro kapetan Tom Mur (100) koji je skupio milione za borbu protiv korone, kojoj je i podlegao VIDEO
Foto: EPA / Vickie Flores

tuga

ODLAZAK BRITANSKOG SUPERDEKE: Umro kapetan Tom Mur (100) koji je skupio milione za borbu protiv korone, kojoj je i podlegao VIDEO

Planeta -

Kapetan ser Tom Mur, veteran drugog svetskog rata koji je prikupio skoro 39 miliona funti za dobrotvorne organizacije tokom prvog zaključavanja koronavirusa u proleće 2020. godine, preminuo je u dobi od 100 godina nakon pozitivnog testiranja na koronavirus.

Njegove ćerke, Hannah i Luci, potvrdile su Mooreovu smrt u izjavi.

Mur je primljen u bolnicu Bedford u nedelju nakon što se neko vreme lečio od upale pluća i bio pozitivan na Covid-19 prošle nedelje.

U izjavi objavljenoj na Tviter stranici za veterane istog dana, njegova porodica je rekla da se lečio kod kuće do nedelje kada mu je bila potrebna dodatna pomoć u disanju.

Hana Ingram-Mur rekla je da njenog oca nije trebalo odvesti na jedinicu intenzivne nege.

Portparol Murove porodice rekao je tada za BBC da nije primio vakcinu Covid-19 zbog lekova koje je uzimao protiv upale pluća.

Murovi napori za prikupljanje sredstava tokom prvog nacionalnog zaključavanja u aprilu prošle godine prikupili su 38,9 miliona funti za dobrotvorne organizacije NHS-a nakon što je obećao da će prošetati 100 krugova po njegovom vrtu pre njegovog stotog rođendana zaokupio je maštu obožavalaca iz celog sveta.

Boris Džonson je rekao da su Murovi „herojski napori podigli duh čitavoj naciji“, dok ga je vojvoda od Cambridgea pohvalio kao „mašinu za prikupljanje sredstava za jednog čoveka“.

Neukrotivi duh koji je otelotvorio inspirisao je naciju i nastavio je da obara dva Ginisova rekorda postajući najstarija osoba koja je dobila broj 1 na britanskim top listama i prikupivši najviše novca za samostalnu dobrotvornu šetnju.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track