NAVALJNI OSTAJE IZA REŠETAKA: Dobio 3,5 godina zatvora zbog kršenja uslovne
Foto: EPA / MOSCOW CITY COURT

presuda

NAVALJNI OSTAJE IZA REŠETAKA: Dobio 3,5 godina zatvora zbog kršenja uslovne

Planeta -

Moskovski sud je zamenio uslovnu kaznu ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom zatvorskom u dužini od 3,5 godine. Sud je odlučio da uzme u obzir i vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, čime će se, kako se očekuje, njegova zatvorska kazna značajno smanjiti - na dve godine i sedam meseci.

To znači da Navaljni ostaje iza rešetaka. On je sada osuđen zbog kršenja uslovne kazne, izrečene zbog slučaja pronevere 2014. godine.

Ova odluka još nije stupila na snagu - Navaljni ima deset dana da podnese žalbu.

Treba podsetiti da je Navaljni do sada tri puta izbegao zamenu uslovne kazne zatvorom – 2015, 2016. i 2017. godine.

U utorak je Moskovski gradski sud presudio da Navaljni nije redovno izveštavao Federalnu kaznenu službu (FSIN), a njegov izgovor za nedolazak smatran je nedovoljnim, prenosi RT.

Stoga je sudija odlučio da uslovnu presudu treba pretvoriti u stvarnu.

Navaljni je prema presudi iz 2014. godine osuđen na tri i po godine zatvora, a već je odležao 12 meseci u kućnom pritvoru.

Podsetimo, ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi jer nije odazivao na pozive policije. Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovali neodobrene proteste u više gradova u Rusiji.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track