MERKELOVA I MAKRON U ZAJEDNIČKOJ PORUCI: Svet će nakon pandemije biti drugačiji! Ovo je najveći test svetske solidarnosti!
Foto: EPA / JOHN THYS / POOL

svetski lideri

MERKELOVA I MAKRON U ZAJEDNIČKOJ PORUCI: Svet će nakon pandemije biti drugačiji! Ovo je najveći test svetske solidarnosti!

Planeta -

Pandemija korona virusa pruža šansu za novi poredak svetske politike, smatraju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, kao i drugi svetski političari.

"Svet će nakon pandemije biti drugačiji", naglasili su Merkel i Makron u tekstu za Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

Aktuelna kriza, smatraju, pruža mogućnost da se efikasnom šaradnjom, solidarnošću i koordinacijom ponovo postigne konsenzu o međunarodnom poretku, kako dodaju, poretku koji bi se oslanjao na multilateralizam i vladavinu prava.

Tekst su, pored Merkelove i Makrona, potpisali još i predsednik Senegala Maki Sal, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

"Kovid-19 kriza je najveći test svetske solidarnosti", podvlače oni, dodajući da su, i da je samo jedno mesto na svetu pogođeno ovim virusom, ugroženi svi ljudi i privrede širom sveta.

Iz toga, ističu, neophodno je povući pouke za buduće krize.

"Da bi se odgovorilo na ove izazove, multilateralizam nije samo još jedna diplomatska tehnika. On oblikuje svetski poredak i vrlo je specifičan način organizovanja međunarodnih odnosa zasnovan na saradnji, vladavini zakona, kolektivnoj akciji i zajedničkim principima. Umesto da suprotstavljamo civilizacije i vrednosti jednu protiv druge, moramo izgraditi sveobuhvatniji multilateralizam, poštujući naše razlike jednako kao i naše zajedničke vrednosti sadržane u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima", ističe se.

Ističu da nije samo pandemija ta koja zahteva snažan i međunarodno koordinisani odgovor, navodeći kao primer daljih izazova kao što su glad, ekstremno siromaštvo, bolesti, ekonomski potresi, konflikti i klimatske promene.

Zatražili su snažnije zalaganje za demokratiju, obrazovanje i ravnopravnost, te i protiv nacionalizma i protekcionizma. Oni predlažu tešnju saradnju u okviru međunarodnih foruma kao što su grupe G7 ili G20.

U zdravstvu zatražili su pravedniji i ubrzani pristup testovima, lečenju i vakcinama.

U zajedničkom tekstu osvrnuli su se i na klimatske promene ističući da sve vlade, kompanije, gradovi i finansijske institucije treba da učestvuju u smanjenju emisije štetnih gasova.

"Zaštita životne sredine i zdravlja, kao i socijalnih standarda mora biti u fokusu naših ekonomskih modela i istovremeno omogućiti potrebne inovacije", dodaju oni.

"Moramo osigurati da globalni razvoj obuhvati svakog. Moramo sada pružiti pojačanu podršku zemljama u razvoju, posebno u Africi", zaključuje se u zajedničkom tekstu.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / JOHN THYS / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja