Najnovije vesti

UN POTVRDILE DA JE VOĐA AL KAIDE U ZATVORU U JEMENU: Ovo je Batarfi, čije hvatanje bi moglo da bude zlatni rudnik za informacije!
Foto: Printscreeen Youtube

mesecima iz brave

UN POTVRDILE DA JE VOĐA AL KAIDE U ZATVORU U JEMENU: Ovo je Batarfi, čije hvatanje bi moglo da bude zlatni rudnik za informacije!

Planeta

Vođa ogranka Al Kaide u Jemenu je u zatvoru već nekoliko meseci, objavile su Ujedinjene nacije u izveštaju od četvrtka, što bi mogao da bude "zlatni rudnik za kontraterorističke informacije i njihovu borbu protiv globalne mreže ove grupe", naveo je CNN.

Prema Ujedinjenim nacijama, lider Al Kaide na Arapskom poluostrvu, Halid Batarfi, je uhapšen tokom akcije u oktobru u Gajdi, a njegov zamenik Sad Atef al Avlaki je tada preminuo.

Ovo je prvi put da je Batarfijevo hapšenje zvanično potvrđeno, međutim, Ujedinjene nacije nisu davale više detalja o operaciji i o tome gde se nalazi jemenski lider Al Kaide. 

Batarfi je postao lider ogranka Al Kaide u Jemenu početkom 2020. godine, nakon što je njegov prethodnih ubijen u vazdušnom napadu američkih aviona.

Batarfi, čovek u ranim četrdesetim, potiče iz jemenske porodice, ali rođen u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. 

Halid Batarfi
foto: EPA / NEW JERSEY OFFICE OF HOMELAND

Trenirao je sa Al Kaidom u Avganistanu pre terorističkog napada u Njujorku 2001. godine, a kasnije se priključio ogranku u Jemenu.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...