VELIKA BRITANIJA SPREMILA KARANTINSKE HOTELE: Svi koji doputuju od 15. februara idu u izolaciju, koju plaćaju iz svog džepa
Foto: EPA/ANDY RAIN

10 dana

VELIKA BRITANIJA SPREMILA KARANTINSKE HOTELE: Svi koji doputuju od 15. februara idu u izolaciju, koju plaćaju iz svog džepa

Planeta -

Svi državljani Velike Britanije i njeni strani rezidenti koji doputuju iz zemalja identifikovanih kao žarišta korona virusa, moraće počev od 15. februara da o svom trošku provedu 10 dana u hotelskom karantinu, saopštila je danas Vlada.

Međunarodna putovanja su već ograničena, a Britancima je zabranjeno da odlaze u inostranstvo na odmor. Ljudi koji stižu iz inostranstva, zasad moraju da pokažu negativan test na korona virus i samoizoluju se po dolasku, ali primena tog propisa je nejasna.

Glavna opoziciona, Laburistička partija rekla je da je "neshvatljivo" da se karantin po hotelima uvodi tek 50 dana pošto je identifikovan novi, prenosiviji soj virusa iz Južne Afrike.

Velika Britanija je doživela u Evropi najgore posledice pandemije korona virusa, s više od 110.000 potvrdjenih smrtnih slučajeva, ali i vodi jednu od najbržih kampanja vakcinacije u svetu: do sada je prvu od dve doze vakcine primilo ;skoro 10,5 miliona ljudi, 20 odsto svih odraslih.

Britanska vlada namerava da do 15. februara vakciniše 15 miliona ljudi, uključujući sve starije od 70 godina i hronične bolesnike, a do maja sve starije od 50 godina bar jednom dozom, da bi planirani lokalni izvbori u Engleskoj bili 6. maja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track