NAVALJNI POKAZAO PRAVO LICE: Na suđenju za klevetu napao ratnog veterana, sudija mu zapretila izbacivanjem iz sudnice
Foto: EPA / MOSCOW CITY COURT

bruka

NAVALJNI POKAZAO PRAVO LICE: Na suđenju za klevetu napao ratnog veterana, sudija mu zapretila izbacivanjem iz sudnice

Planeta -

Sudija Babuškinskog suda u Moskvi Vera Akimova zapretila je Alekseju Navaljnom uklanjanjem iz sudnice u slučaju klevete ako ne prestane da je prekida, javlja dopisnik TASS-a.

"Još dva komentara i bićete izbaleni ako vas proces ne zanima. Ponašate se nasilno, dajem vam drugu opomenu. Treća če biti poslednja", rekla je sudija.

Sud je u petak započeo razmatranje slučaja protiv Navaljnog. Od samog početka suđenja, optuženi je bio u uznemirenom stanju i govorio povišenim tonom. "Ćutite <...>, slušaj me“, vikao je Navaljni na sudiju, zbog čega je dobio ukor. Više puta je protestvovao zbog ispitivanja svedoka putem video veze i uklanjanja njegovih pitanja od strane suda.

Navaljni je optužen za krivično delo iz dela 2 čl. 128.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije („Kleveta“). Sankcija ovog člana predviđa kaznu u obliku novčane kazne ili obaveznog rada. Prema istrazi, on je 2. juna na kanalu Telegram i na svojoj stranici na Tviteru objavio video-snimak na kojem je veteran Velikog otadžbinskog rata Ignat Artemenko izrazio svoj stav u prilog promenama ustava Ruske Federacije. Ispod ovog video snimka, Navaljni je napisao komentare, prema navodima tužilaštva, „noseći namerno lažni karakter, diskreditujući čast i dostojanstvo veterana, podrivajući njegovu reputaciju“.

On ne priznaje krivicu. Ranije je sud obustavio postupak, ali nakon povratka Alekseja Navaljnog u Rusiju, nastavio ga je.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track