UPOZNAJTE ZASAD NAJMANJEG REPTILA NA SVETU: Naučnici otkrili na Madagaskaru kameleona dugog samo 13.5 milimetara! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Credit: Frank Glaw

brukezia nana

UPOZNAJTE ZASAD NAJMANJEG REPTILA NA SVETU: Naučnici otkrili na Madagaskaru kameleona dugog samo 13.5 milimetara! (VIDEO)

Planeta -

Naučnici iz Madagaskara i Nemačke pronašli su novu vrstu kameleona koji je toliko mali da bi mogao da bude kandidat za najmanjeg reptila na svetu.

Telo mužjaka nove vrste kameleona s Madagaskara, nazvane "brukezia nana" (Brookesia) je dugačko samo 13,5 milimetara. To je bar 1,5 milimetara manje od dosad najmanjeg kameleona iz iste porodice "brukezia".

Bavarska državna zbirka za zoologiju u Minhenu saopštila je da telo nano kameleona od 13,5 milimetara čini tu vrstu najmanjom među 11.500 poznatih vrsta reptila.

Frank Glo, stručnjak za reptile u toj instituciji u Minhenu i član medjunarodnog tima istražitelja koji su klasifikovali novu vrstu, rekao je da je sićušnog mužjaka i nešto veću ženku primetio lokalni vodič na planini tokom ekspedicije 2012. godine.

Glo je rekao da čovek mora zaista da se spusti na kolena da bi ih video, naravno kamuflirani su i kreću se ;jako sporo.

Prema radu objavljenom u časopisu Sajentifik reports (Scientific Reports) mužjak je "obdaren" neproporcionalno velikim polnim organom koji odgovara 18,5 odsto veličine tela.

Naučnici kažu da je odlika raznih vrsta malih kameleona da imaju najveće penise u odnosu na veličinu tela.

Istražitelji su bliže analizirali njegove dobro razvijene polne organe i našli da kod ove vrste oni predstavljaju gotovo petinu veličine tela, moguće da bi mužjaku dozvolilo da se pari sa dosta većom ženkom.

Glo i njegove kolege sprovele su CT snimak ženke i otkrili da ima dva jaja što potvrdjuje da je odrasla jedinka.

Da bi se potvrdilo da je brukesia nana najmanja vrsta reptila potrebno je da se pronadje još jedinki, što bi moglo da potraje više godina, rekao je Glo.

Kameleoni su ugroženi zbog nestajanja šuma na Madagaskaru gde žive brojne vrste.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / Credit: Frank Glaw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track