PODELA U EU ZBOG BORELJOVE POSETE MOSKVI: Napali ga zbog boravka u Rusiji i što se nije susreo sa Navaljnim u zatvoru
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Šef evropske diplomatije na udaru

PODELA U EU ZBOG BORELJOVE POSETE MOSKVI: Napali ga zbog boravka u Rusiji i što se nije susreo sa Navaljnim u zatvoru

Planeta -

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj branio je danas svoju kontroverznu posetu Rusiji i založio se za dijalog s Moskvom, navodeći da su evropske diplomate bile u kontaktu s advokatima zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

"Diplomatski kanali treba da ostanu otvoreni, ne samo zbog prevazilaženja kriza i incidenata, nego i da bismo imali direktne razmene, slanje jasnih i iskrenih poruka, posebno sada kada su nam odnosi daleko od zadovoljavajućih", navedeno je u njegovoj izjavi.

Evropa je snažno osudila odluku ruskog suda na Navaljnog osudi na 3,5 godine zatvora, kao i represiju nad njegovim pristalicama. Više od 10.000 ljudi je uhapšeno tokom prethodnih nedelja.

To je samo jedan od razloga zbog kojih su države članice EU podeljene u vezi Boreljove posete Moskvi.

Rusija je proterala diplomate iz Poljske, Nemačke i Švedske samo nekoliko sati nakon razgovora Borela i njegovog domaćina Sergeja Lavrova o bilateralnim odnosima.

Ruske vlasti su optužile te diplomate da su učestvovale u ilegalnim protestima podrške Navaljnom 23. januara. Članice EU su negirale da je učinjeno bilo šta protivno propisima.

Borelj je naveo da će 22. februara podneti izveštaj o poseti Moskvi ministrima spoljnih poslova članica EU, kao da će lideri EU na samitu u martu raspravljati o odnosima s Rusijom.

On je dodao i da su evropske diplomate "u kontaktu" s advokatima Navaljnog tokom njegove dvodnevne posete.

Borelj je u Moskvi posetio i mesto na kom je pre šest godina ubijen opozicioni političar Boris Njemcov.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track